2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lábnyomokra és kávéfoltokra bukkantak Pollock híres mesterművén

2016. január 5. 09:46 MTI

Különleges eljárással tisztítják meg az évtizedek porától Jackson Pollock amerikai művész 65 éve készült mesterművét, a Number 32-t. A tizenkét négyzetméteres fekete-fehér festményt több héten át tisztogatják az Észak-rajna-vesztfáliai Műgyűjtemény szakértői egy búzakeményítővel dolgozó műszerrel.

A festményt a háború utáni absztrakt expresszionizmus egyik legradikálisabb műveként tartják számon. Pollock (1912-1956) fekete ipari lakkfestéket fröcskölt és csepegtetett a kezeletlen vászonra. Otto Hubacek, a németországi múzeum főrestaurátora elmondta, külföldi kollégákkal hónapokon át tanácskoztak arról, hogyan fehérítsék ki az időközben szürkéssé, sárgássá vált vásznat. Végül úgy döntöttek, egyedi módszert fejlesztenek ki.

A speciális műszer a vászonra magas nyomással búzakeményítőt fúj, amelyet aztán egy miniatűr porszívóra illesztett ecsetkészlettel óvatosan eltávolítanak. Hasonló módszerrel dolgoznak a papírrestaurátorok is. A fekete festéket az eljárás során kikerülik, azt ugyanis károsíthatja a keményítő.

A precíz eljárás 200-300 munkaórát vesz igénybe, ezt elsősorban Hubacek maga végzi - egy harmincszor negyven centiméteres felületrész megtisztításán két-három órán át dolgozik nagyító és fejlámpa segítségével. A szakértő elmondta, a festmény feltérképezése során a vásznon lábnyomokra és kávéfoltokra is bukkantak. Ezek a képen maradnak, mivel ezek is a műalkotás részét képezik - hangsúlyozta Hubacek Marion Ackermann igazgatóval egyetértésben.

A kép megtisztításának apropóját az adta, hogy egy időre bezárták a galériát a tető felújítása miatt. Az ősz óta tartó munkálatok februártól befejező fázisukba jutnak, akkor nyitják meg a gyűjteményt ismét a látogatók előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár