2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kossuthék menedékétől Damjanich főhadiszállásáig – történelmi épületeket állítottak helyre

2016. január 8. 12:45 Novotnik Ádám

Tavaly december közepén jelent meg a Pest Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi munkatársai, műemlék-felügyelői által összeállított, 2015 Pest megyei műemléki helyreállításait ismertető Egy kis mustra című kiadvány, amelyet egy rövid prezentáció keretében mutatott be Tarnai Richárd kormánymegbízott és Nagy Gábor örökségvédelmi vezető a pesti vármegyeházán. Az összegző jellegű kiadvány az egykori Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi sorozatának folytatását képezi hagyományteremtő szándékkal, és immáron ötödik alkalommal vehetik kezükbe az örökségvédelmi szakmában dolgozók mellett a műemlékek és azok védelme iránt érdeklődők. Jelentősége abban rejlik, hogy jelenleg Magyarországon egyedülálló módon csak Pest megyében jelenik meg ilyen típusú, évente megjelenő összegző munka.

Az idei műemléki helyreállítások közül különösen kiemelkedik a nem kis történelmi jelentőséggel bíró váci vasútállomás épülete, amely 2013-ban a pályafenntartási épülettel együtt műemléki védettséget kapott. A reformkor egyik legnagyobb infrastrukturális eredménye volt a Széchenyi István által megálmodott Pestet Béccsel összekötő vasút részeként az első gőzvontatású vasútvonal megépítése Pest és Vác között, amelyet 1846. július 15-én nyitottak meg József nádor jelenlétében Ebben az évben készült el a klasszicista stílusban épült, majd 1926-ban átépített állomásépület is, amelyet a belső korszerűsítés mellett idén eredeti építészeti értékeivel sikerült helyreállítani.

A megye területén a legtöbb – mintegy kéttucatnyi – klasszicista stílusú kúriát őrző Dabason említésre méltó a szintén helyreállított Bereczky-kúria mellett a város kulturális életében nagy szerepet játszó Kossuth Ház Galéria, amely a Kossuth család emlékét őrzi. A betiltott Törvényhatósági Tudósítások miatt 1837-ben letartóztatott és bebörtönzött Kossuth Lajos anyagi támasz nélkül maradt szülei és húga 1838-ban baráti segítséggel kaptak itt menedéket. A magyar államférfi szabadulását apja, László már nem érhette meg, itt hunyt el 1839-ben, majd a család Pestre költözött. A sokáig elhanyagolt, méltatlan módon MÉH-telepként használt L-alakú tornácos kúriaépületet idén a különböző kulturális programok befogadására kibővített funkcióval ellátva újították fel.

Emellett számos, a 18–19. században épült római katolikus (Üllő, váci piarista templom) és református (Pomáz, Dömsöd és Verőce) templom, valamint plébánia-épület (Visegrád és Tápiószecső) helyreállítása történt meg. Történelmi szempontból jelentős szerepet játszott a források szerint már a 17. században meglévő tápiószecsői római katolikus plébánia-épület, amely az 1848-1849-es szabadságharc idején 1849. április 4-ig Jellasics horvát bán főhadiszállása volt, azonban a sikeres tavaszi hadjáratnak köszönhetően április 5-én már Damjanich János rendezkedhetett itt be. Említést érdemel az 1802-ben skót bencések által az egykori középkori apátság közelében épített telki római katolikus templom is, amelyet az elmúlt években kívül-belül lépésről lépésre helyreállították. Ennek megkoronázásaként idén megtörtént a copf elemeket tartalmazó késő barokk templommal egyidős oltár restaurálása is.

A negyven oldal terjedelmű füzet bemutatja még a Visegrádon (Városháza, Egészségház és közösségi tér), Vácon (Március 15. tér 19. – egykori barokk kávéház), Szentendrén (Dumtsa Jenő u. 12. szám alatti lakóház), Abonyban (Márton-kúria) és Biatorbágyon (Szily-kastély) történt további műemléki szempontokat és a fenntartható, korszerű használatot figyelembe vevő helyreállításokat is.

A rövid kiadványt, amely a MOL Nyrt., a Creaton és a Pest Megyei Kormányhivatal támogatásával jelent meg, 2015 jelentősebb Pest megyei műemléki helyreállításainak listája zárja. A jövőben remélhetően más megyékben is sor kerül hasonló, frissen helyreállított és felújított megyei műemlékek bemutatását célzó népszerűsítő füzetek kiadására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A dabasi Kossuth Ház Galéria (Fotó: Nagy Krisztina)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár