2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyilkosok neveit rejtette a katedrális falán talált középkori graffiti

2016. január 18. 17:16

Középkori gyilkosok névsorára bukkantak rá orosz munkások Pereszlavl-Zalesszkijben egy helyi templom felújítása közben. A felfedezés új információkkal szolgálhat a kor egyik legnagyobb hatalmú fejedelme, Andrej Bogoljubszkij, vagyis I. András vlagyimiri nagyfejedelem meggyilkolásáról.

A munkások a névsort az Úr színeváltozása székesegyház keleti falán találták. A falra 20 összeesküvő nevét vésték fel sok száz évvel ezelőtt, emellett pedig röviden leírták, hogy mi történt 1174. június 28-ról 29-re virradó éjszaka, amikor I. Andrást halálra késelték a hálószobájában. „Úgy gondoljuk, hogy a felirat egyfajta hivatalos közlemény lehetett Andrej fejedelem halálával kapcsolatban, emellett pedig a gyilkosok megbélyegzését is szolgálta” – mondta el a Discovery Newsnak Alekszej Gippius, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja.

„A nevek száma megerősíti a krónikákban írottakat, amelyekben azonban mindössze három nevet említettek meg” – tette hozzá a kutató. Az Andrej Bogoljubszkij (Istenszerető András) néven ismert Andrej Jurjevics II. Vlagyimir Monomah kijevi nagyfejedelem unokája volt. A rosztovi és szuzdali fejedelemként, valamint vlagyimiri nagyfejedelemként uralkodó Andrej Bogoljubszkij északkeleten új hatalmi központot hozott létre a szétesőben lévő Kijevi Ruszban. Uralkodása alatt az orosz területek központja Kijevből Vlagyimirba került át. A bojároknak azonban nem volt ínyükre, hogy a fejedelem hatalma a kárukra növekedett meg jelentősen, ezért összeesküvést szerveztek ellene.

A végzetes napon húsz összeesküvő rontott be I. András hálószobájába, és nem kímélték a nagyfejedelmet. „A fejedelem meggyilkolása a 12. század második felének egyik legdrámaibb és legrejtélyesebb eseménye volt” – mondta el Nyikolaj Makarov, az Orosz Tudományos Akadémia régészeti intézetének vezetője. Rámutatott, hogy a merénylet a vlagyimiri-szuzdali politikai elit közötti konfliktusok eredménye volt. „A konfliktus – amelyet gyakran a fejedelmi hatalom és a nemesség összecsapásaként értékelnek – részletei azonban ismeretlenek számunkra” – tette hozzá a kutató.

A déli apszis középső részén található felirat két oszlopból áll, a tetején pedig egy korona található. A jobb oldali oszlopon ez olvasható: „Június hónap 29-én Andrej fejedelmet megölték a szolgái. Emlékezzünk rá örökké, őket [a gyilkosait] pedig sújtsa örök kínszenvedés [hiányzó szövegrészlet].” A bal oldali oszlopban az ismert gyilkosok (Petr Fralovics, Ambal, Jakim) mellett az eddig ismeretlen merénylők (Ivka, Petrko, Sztirjata stb.) nevei is olvashatók. „Ezek András nagyfejedelem gyilkosai. Átok rájuk [hiányzó szövegrészlet]” – áll a felirat alján. A kutatók nem tudják megmondani, hogy a lista pontosan mikor keletkezett, de nem kizárt, hogy a szöveget a vlagyimiri hatóságok küldték ki a nagyobb északkeleti orosz városoknak, hogy azok aztán a templomok falára véssék a feliratot. „A graffitiket manapság valami nemkívánatos, destruktív dolognak tartják, a középkorban azonban a házak és a templomok falán található graffitik fontos csatornaként működtek a tisztviselők és a nép közötti kommunikációban” – fejtettei ki Gippius. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár