2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Máig nagy hatással vannak az életünkre Nikola Tesla találmányai

2016. január 25. 17:45

A 20. század egyik legnagyobb – sőt, sokat szerint a legnagyobb – zsenije, a szerb származású, Osztrák-Magyar Monarchiában született Nikola Tesla 1943. január 7-én eladósodva, nagy szegénységben hunyt el New Yorkban. A tudós pályafutása mindmáig megosztja a szakmát, a – legalább részben – nevéhez fűződő találmányok többsége azonban manapság is komoly hatást gyakorolnak az életünkre.   

Rádió és távirányítású hajó

Az Egyesült Államokban a 19. század vége a Thomas Edison által képviselt egyenáram, valamint a George Westinghouse és Nikola Tesla nevével fémjelzett váltakozó áram harcáról szólt. Míg az Edison által favorizált egyenáram költségesnek bizonyult, a váltakozó feszültségek egyenirányítására alkalmas berendezés, a kommutátor pedig veszélyesen szikrákat bocsátott ki, Edison és üzletfelei ezeket a veszélyeket mégis a váltakozó árammal szembeni félelem szítására használták fel. Edison egészen odáig ment, hogy társaival együtt nyilvánosan vezetett váltakozó áramot állatok testébe, hogy így demonstrálja a Tesla-féle módszer használata esetén fennálló veszélyt.

Tesla eközben híres bemutatóin a saját testén átvezetett árammal próbálta eloszlatni a váltóárammal kapcsolatos félelmeket. 1893-ban a chicagói világkiállítás kivilágítását az ő rendszerével oldották meg, a siker nyomán kapott megbízást a Niagara-energiarendszer kialakítására, 1896-ban pedig már az ő erőműve látta el energiával Buffalo városát. A sok esetben nemtelen eszközökkel folyó vetélkedést végül Tesla és a váltakozó áram nyerte meg.

A köztudatban úgy él, hogy a rádió atyja Guglielmo Marconi, pedig 1943-ban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága is Tesla szabadalmát erősítette meg az olasz feltalálóéval szemben, miután kiderült, hogy előbbi már jóval Marconi előtt továbbított rádióhullámokat. Tesla bebizonyította, hogy a rádióhullám csak meghatározott frekvenciájú elektromágneses sugárzás, amelyhez egy adóra és egy vevőre van szükség. A technológiát a Nemzeti Elektromos Áram Társaság előtt egy alkalommal be is mutatta.

A tudós 1897-ben, valamint 1904-ben is benyújtott egy-egy szabadalmat a találmányára (645576-os, valamint 649621-es sorszámmal), ám az Amerikai Szabadalmi Hivatal végül Marconit ismerte el a rádió feltalálójaként. Sokan úgy vélik, hogy ez nem volt független attól, hogy Marconit az USA-ban Tesla ellenfele, Thomas Edison is támogatta pénzügyileg, aki a szabadalmi hivatal döntéseire is befolyással bírhatott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár