2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tíz évre ítéltek egy férfit a srebrenicai mészárlásban való részvételért

2016. február 4. 16:55 MTI

Tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a boszniai szerb csapatok egy korábbi tagját az 1995-ös srebrenicai mészárlásban való részvétel vádjával csütörtökön Belgrádban. Branko Gojkovic és az egységéhez tartozó másik hét férfi 1995. július 16-án több száz srebrenicai fiút és férfit gyilkolt meg a kelet-boszniai Zvornikban.

A háborús bűnöket vizsgáló szerbiai ügyészség közleményben tudatta, hogy vádalkut kötött a vádlottal, Branko Gojkoviccsal, aki elismerte, hogy részt vett több száz srebrenicai civil meggyilkolásában. A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az Egyesült Nemzetek Szervezetének védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Branko Gojkovic és az egységéhez tartozó másik hét férfi 1995. július 16-án több száz srebrenicai fiút és férfit gyilkolt meg a kelet-boszniai Zvornikban. Négyüket egy boszniai bíróság korábban elítélte, egyikükkel vádalkut kötött, míg a hetedik férfival, Drazen Erdemoviccsal a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészsége kötött vádalkut még 1996-ban. Erdemovic volt az első, akit a srebrenicai mészárlásért elítéltek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár