2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Képeken Jimi Hendrix egykori londoni otthona

2016. február 9. 13:31 MTI

Ismét régi, hatvanas évekbeli fényében ragyog Jimi Hendrix egykori londoni otthona, amelyet szerdától kereshetnek fel az amerikai gitárlegenda rajongói. Georg Friedrich Händel német zeneszerző a brit főváros Mayfair kerületében álló, 18. századi épületében élt 36 éven át, egészen 1759-ben bekövetkezett haláláig. Valamivel több mint kétszáz évvel később, 1968-ban Hendrix a szomszédban bérelt lakást.

A Seattle-ből származó Hendrix 1966-ban érkezett a brit fővárosba, miután Chas Chandler producer felfigyelt rá egy New York-i bárban. "Kicsit sokkolta, hogy a városban kevés volt az étterem és az ételek minősége sem volt a legkiválóbb" - emlékezett vissza Kathy Etchingham, a zenész akkori barátnője, hozzátéve, hogy Hendrix ettől függetlenül igyekezett "minden helyi szokást magába szívni". "Soha azelőtt nem ivott még teát, de nem volt választása. Én tanítottam: végy egy bögre teát, tejet és két kanál cukrot" - mondta Etchingham.

A helyreállított otthon a Handel & Hendrix in London múzeum részét képezi, amelyet a két innovatív, két évszázad különbséggel egymás szomszédságában élt zenész emlékének szenteltek. Georg Friedrich Händel német zeneszerző a brit főváros Mayfair kerületében álló, 18. századi épületében élt 36 éven át, egészen 1759-ben bekövetkezett haláláig. Valamivel több mint kétszáz évvel később, 1968-ban Hendrix és Etchingham a szomszédban bérelt lakást, amelyet piros szőnyeggel és türkizkék függönyökkel tettek otthonossá.

Beköltözésekor Hendrix nem sokat tudott Handel munkásságáról, így hamarosan megvásárolta a zeneszerző Messiás című oratóriumának egy példányát, amely a Bob Dylan és a Beatles lemezeit is felsorakoztató gyűjteményébe került. Etchingham szerint a mayfairi lakás volt az első otthonuk, amelyet nem kellett másokkal megosztaniuk, és amelyre úgy tekintettek, mint "búvóhelyre a világ elől".

Az amerikai gitárlegenda óriási hatással volt a londoni zenei életre és a brit blueszenészekre, köztük Eric Claptonra. Hendrix kábítószer-túladagolásban halt meg egy londoni hotelben 1970. szeptember 18-án, 27 éves korában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár