2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Férje még gyilkolni is képes volt a világ első szupermodelljéért

2016. február 23. 14:09

A sokak által a világ első szupermodelljeként emlegetett Evelyn Nesbit a 19-20. század fordulóján a teljes ismeretlenségből New York egyik legkeresettebb modelljévé vált. Sikerei csúcsán, 1906-ban belebonyolódott egy gyilkossági ügybe, amely az egész világot megrázta.

Meztelenül a vörös bársonyhintában

Evelyn Nesbit felemelkedése az amerikai álom beteljesülésének története. Édesapja – akivel rendkívül közeli volt a kapcsolata – nagyon fiatalon, 40 éves korában meghalt, így a 11 éves lány fiútestvérével és édesanyjával nagy bajba került. Munkát kellett vállalnia, hogy segítse a családját, és 1900-ban New Yorkban kötött ki, ahol 15 éves korára, villámgyorsan az egyik legsikeresebb modellé vált. Az ezt követő években többek között magazinok címlapján és hirdetések tucatjain jelent meg alakja. 

Az amerikai társadalom ebben az időszakban éppen drámai átalakuláson ment keresztül. Ellis Islanden keresztül bevándorlók tízezrei özönlöttek be az országba, amely hatalmas ipari és gazdasági fejlődésen ment át. Sokak szemében Nesbit jelentette az összekötő kapcsot az „amerikai aranykor” és a „progresszív” 1920-as évek között: miközben finomságot és ártatlanságot sugárzott, őszintén és csábítóan nézett a kamerába. 

Nesbit egy éve volt New Yorkban, amikor kórustagként debütált a rendkívül népszerű, Florodora című Broadway-előadásban. Ekkoriban nappal modellkedett, esténként pedig a színpadon próbálta ki magát. Itt figyelt fel rá Stanford White, az egyik férfi a kettő közül, aki a következő fél évtizedben központi szerepet játszott a lány életében.

Az ismert építész sokak szerint igazi zseni volt, aki jelentősen hozzájárult a New Yorki városkép kialakításához. Ő tervezte többek a Washington Square Parkot díszítő diadalívet, a New York Herald című újság főszerkesztőségének épületét, valamint a Madison Square Garden második, 1925-ig álló épületét, amelynek kapcsán sokan botrányosnak találták, hogy Diana istennő meztelen szobrát helyezte az épület tetejére. Talán ez sem volt véletlen, White ugyanis nem csak távoli csodálója volt a női nemnek.

A 47 éves építés a fiatal lány kapcsolata kezdetben látszólag atyai volt, a középkorú férfi azonban hamarosan felhívta Evelynt a lakására, ahol megmutatta neki vörös bársonyborítású hintáját, amelyen a lány sokszor ruhában, olykor pedig meztelenül is használt. White ajándékok tömkelegével – többek között egy 3000 dolláros kimonóval – halmozta el Evelynt. Még a lány édesanyját is kisegítette anyagilag, és testvére taníttatását is fizette. Az építész egy idő után azonban megunta a lányt, és a kapcsolatnak vége szakadt.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Harry ThawStanford White

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár