2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több mázsa kétezer éves érme volt elásva egy kínai gazda telkén

2016. március 1. 16:35 MTI

Négy és fél mázsa kétezer éves pénzérmét talált házépítés közben egy férfi az északnyugat-kínai Senhszi tartományban - jelentette a kínai média helyi forrásokra hivatkozva kedden. A pénz a Hszin-dinasztia időszakából (i. sz. 9-23) származik.

Nancuo falu egyik lakója a múlt hétvégén kertjében dolgozva egy fél méter mély gödörre lett figyelmes. Kiderült, a rejtekhelyen háromféle, 459 kilogrammnyi bronzérme pihent háborítatlanul évszázadokon át. Többségük kerek, néhány négyszögletes, valamennyi közepe lyukas. A felfedezésről értesítették a közeli Hszingping város rendőrségét. A területi szakhatóság megállapította, hogy a pénz a Hszin-dinasztia idejéből (i. sz. 9-23) származik.

A Hszin-dinasztiát a Han-dinasztia (i .e. 202-i.sz. 220) egy Vang Mang nevű kormányzója alapította és a haláláig maradt fenn. Trónra kerülése után királyságának székhelyét Hszian városba, az akkori Csanganba helyezte. Vang arról volt nevezetes, hogy uralkodása idején valutareformot hajtott végre, ekkor többfajta pénzérmét is veretett. Ezzel a korabeli feljegyzések szerint azonban csak súlyosbította a pénzügyi válságot. A Nancuo faluban talált érmék pontos értékét tisztításuk után régészek fogják megállapítani, majd a helyi múzeum kapja meg őket - közölték a Hszinhua hírügynökséggel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár