2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Négyezer éves sumér szobrokat hagytak a menekültek egy szlovéniai táborban

2016. március 3. 09:51 MTI

A migránsok által hátrahagyott, 4 és fél ezer éves sumér szobrokat találtak a szlovén hatóságok a Macelj-Gruskovje horvát-szlovén határátkelőhöz közeli befogadóállomáson - közölte a szlovén sajtó csütörtökön.

A három, jelentős történelmi és művészeti értékkel bíró szoborra még tavaly novemberben bukkant a rendőrség, de addig nem hozták nyilvánosságra, míg a ljubljanai nemzeti múzeum az alkotások eredetiségét hivatalosan meg nem erősítette.

Az úgynevezett fogadalmi szobrokat - Mezopotámiában szokás volt, hogy a királyok és vezető tisztviselők saját szobraikat helyezték el fogadalmi ajándék gyanánt a szentélyekben - a rendőrség szerint illegálisan áshatták ki Szíria vagy Irak területén, a feketepiacon pedig több ezer eurót érhetnek. A hatóságok úgy vélik: az, hogy a szobrokon nincs pecsét vagy aláírás, arra enged következtetni, hogy lopott műkincsről van szó.

Az UNESCO, az ENSZ műemlékvédelemmel is foglalkozó nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete még tavaly szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy Szíriában és Irakban "óriási mennyiségben" rabolják ki a régészeti lelőhelyeket, és az Iszlám Állam az ellopott műkincsek eladásából jut pénzhez.

A szlovén rendőrség nem tette közzé a szobrok fotóit, mert illegális műkincs-kereskedelem miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított, és a nyomozásról az Interpolt is értesítette. A szobrokat egyelőre a ljubljanai néprajzi múzeumban helyezték el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár