2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Patkányok lepték el a római múzeumokat

2016. március 3. 15:35 MTI

Az örök városban a patkányvész csaknem olyan régi, mint maga a város, de az állatok száma az utóbbi időben növekedni kezdett. A rágcsálók a múzeumokat is elérték. A Római Nemzeti Múzeum egyik kiállítóhelyén, a Palazzo Massimóban a szakszervezetek már többször is tiltakozóakciókat tartottak, mivel patkányok futkosnak a kiállítótermekben.

Szerdán fertőtlenítés miatt zárva tartott Rómában a Forum Romanum és a Palatinus pénztárainak egyike, mert egy patkány beszorult a tető egy résébe, és vére az íróasztalra folyt. "A patkányvész súlyos probléma, amellyel képtelenek vagyunk megbirkózni" - jelentette ki a hírre reagálva a római műemlékvédelmi felügyelet vezetője, Francesco Prosperetti. Az illetékes felidézte, hogy a Római Nemzeti Múzeum egyik kiállítóhelyén, a Palazzo Massimóban a szakszervezetek már többször is tiltakozóakciókat tartottak, mivel patkányok futkosnak a kiállítótermekben.

Prosperetti azzal magyarázta a patkányok elszaporodását a világ egyik legjelentősebb antik művészeti gyűjteményének otthon adó Palazzo Massimo alle Terme múzeumnál, hogy a közelben földmunkákkal járó építkezés folyik, ezért a patkányok a megmozgatott föld alól az épületbe menekültek. Rómában hatmillióra becsülik a patkányok számát, vagyis minden lakosra kettő jut. A La Repubblica című lap szerint tavaly 133 százalékkal több, patkányokkal kapcsolatos bejelentést tettek a hatóságoknál.

Az örök városban a patkányvész csaknem olyan régi, mint maga a város, de az állatok száma az utóbbi időben növekedni kezdett. Rontanak a helyzeten a hulladékbegyűjtés hiányosságai, a felhalmozódó szemét eldorádó a patkányoknak. Patkányok lakják a metróalagutakat, a szennyvízcsatornákat és a parkokat. Az egészségügyi hatóságok új technológiák segítségével próbálják felvenni a küzdelmet, például olyan csapdákkal, amelyek SMS-ben jelzik egy-egy rágcsáló elfogását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár