2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Charles Dickens „sötét” oldalát tárja fel egy rég elfeledett levél

2016. március 7. 13:45

Charles Dickens a többség előtt ismeretlen, „sötét” oldalára világít rá egy nemrég felbukkant levél, amelyben a neves angol író egy irodalmi ambíciókat dédelgető fiatal rajongójának válaszolt – meglehetősen tapintatlanul. A március 16-án árverésre kerülő dokumentum akár 2-3 ezer fontért is elkelhet. 

Charles Dickens 1860-ban finoman szólva sem a legelegánsabb módon reagált barátja, Frederick Marryat kapitány lányának levelére, pedig a 26 éves Florence Marryat csak néhány egyszerű tanácsot kért tőle. A híres író gyakorlatilag lehordta Florence-t, amiért háborgatni merte. Marryat egy novelláját szerette volna publikálni az író All The Year Round című lapjában, egyben kérte, adjon tanácsot a mű azon részeivel kapcsolatban, amelyek szerinte átírásra szorulnak. Dickens háromoldalas válaszában leírta, hogy a története teljesen érdektelen, kérése pedig „aligha elfogadható”. Mint az írásban kifejtette, az egyetlen célja, hogy a közönség a folyóirat révén a lehető legjobb történeteket ismerje meg. A levelet, amely a család birtokából feltehetően egy viktoriánus kori autogramgyűjteménybe került, most először láthatja a nagyközönség. A március 16-án árverésre kerülő dokumentum akár 2-3 ezer fontért is elkelhet. 

A Bonhams aukciósház könyvrészlegének vezetője, Matthew Haley szerint a levél alapján úgy tűnik, Dickens a kérés nyomán a haját téphette. Az író az esetek túlnyomó többségében nagyon udvariasan fogalmazott a leveleiben, ezért is meglepő, hogy Marryat írása szemmel láthatóan teljesen kihozta a sodrából. Haley szerint persze nem kizárt, hogy Dickensnek egyszerűen csak rossz napja volt. Florence Marryat pedig láthatóan nem volt haragtartó természetű, tekintve hogy később még egy könyvét is az írónak ajánlotta.

„Nem tartom [a levelet] megfelelőnek arra, hogy megjelentessem a folyóiratomban” – tolmácsolta a hölgy felé kendőzetlen véleményét az író. „Azt kéri, hogy javítsam ki azokat a bekezdéseket, amelyek nem nyerték el a tetszésemet. Ez nyilvánvalóan aligha elfogadható. (...) Nem gondolom, hogy ez egy jó történet lenne” – fakadt ki Dickens. Kifejtette, a történet fő konfliktusa meglehetősen közhelyes, és jobban kidolgozott karakterekre, erősebb párbeszédekre, vagy érzékletesebb leírásokra lenne szükség, ezek közül azonban egyik sem sajátja a beküldött műnek. 

„Engem nem érdekelnek a fiatalok, ezért nem tudok elszakadni a sajnálatos gondolattól, miszerint az All The Year Round olvasóit sem érdeklik [a fiatalok]” –  közölte az író. Dickens kifejtette, hogy Florence-nek fogalma sincs, mekkora feladat elolvasni, majd előítéletektől mentesen döntést hozni a szerzők által beküldött írásművekről. Úgy tűnik, Marryatra egy ideig komoly hatást gyakorolt az éles hangú kritika, mivel első regénye csak öt évvel később jelent meg. A végül mégis írói pályára lépő Florence 1899-ben bekövetkező haláláig mintegy 68 regényt írt, emellett pedig számtalan cikk jelent meg a neve alatt. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Florence MarryatA levél egyik oldala

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár