2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felháborodást váltott ki az Anne Frank rejtekhelye által inspirált szabadulószoba

2016. március 18. 18:10 MTI

Felháborította az amszterdami Anne Frank Alapítványt egy hollandiai szabadulószoba, amelyet a naplója által híressé vált zsidó lány és családja egykori rejtekhelyéről mintáztak. A szabadulószobát üzemeltető Thijs Verberne szerint a játék "nevelő hatású".

A közelmúltban megnyílt valkenswaardi Escape Bunker honlapja szerint az ominózus szobából csapatmunkával, kreativitással és éles elmével tudnak kijutni a játékosok, akiknek egy órájuk van a feladatok teljesítésére. Az amszterdami Anne Frank Házat üzemeltető alapítvány szerint azonban a Frank család egykori rejtekhelye a holokauszt színhelye volt, és a túlélőkkel szembeni kevés empátiára utal, ha ezt a helyiséget játékkal hozzák összefüggésbe.

Az alapítvány szerint a szabadulószoba azt a hamis benyomást kelti, hogy a nácik elől való rejtőzés izgalmas játék, és ha a bujkálók elég ügyesek, akkor nem kapják el őket. A szabadulószobát üzemeltető Thijs Verberne szerint azonban a játék "nevelő hatású". Anne Frank szüleivel egy amszterdami épületben bujkált a második világháború idején a zsidóüldözés elől. 1944-ben azonban elfogták őket, Anne az auschwitzi megsemmisítő táborba, majd onnan a bergen-belsenibe került. Ott halt meg 1945 márciusában tífuszban.

A családból egyedül Otto Frank maradt életben, később ő adta közre Anne naplóját, amelyet a lány a háború alatt írt, és amely történelmi dokumentumként azóta világszerte ismertté vált. A család egykori rejtekhelye 1960 óta múzeum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár