2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1500 éves türk asszony múmiájára bukkantak Mongóliában

2016. április 12. 15:11

Az Altaj-hegység 2803 méteres magasságában, három méterrel a földfelszín alatt egy türk asszony mumifikálódott maradványait fedezték fel a régészek, számolt be a The Siberian Times. A szakértők szerint ez az első, hiánytalan türk temetkezési hely Mongóliában, és valószínűleg egész Közép-Ázsiában.

A nemezbe gondosan becsavart emberi maradványt és sírhelyét a régészek Közép-Ázsia első teljes türk temetőjeként üdvözlik. „Ez a személy a sírmellékletek alapján nem tartozott a magasabb társadalmi rétegek közé, és mivel nem találtunk íjat sem mellette, úgy gondoljuk, egy nőről van szó” – mondta B. Sukhbaatar, a Hovdi Múzeum kutatója.

„A feladatunk most az lesz, hogy gondosan kicsomagoljuk a holttestet, hogy a szakértők a csontok alapján megvizsgálhassák a nemét” – tette hozzá. Az emberi maradványok mellett a sírban egy nyerget, egy kantárt, agyagvázákat, fából készült edényeket, egy vasüstöt, egy sütőteknőt, egy egész ló maradványait, valamint négy különböző „doolt”, vagyis mongol ruhaneműt találtak.

Továbbá néhány párna maradványaira, valamint egy juh fejére és egy táskára bukkantak, ez utóbbiban kecskecsontok, valamint egy ivóedényt találtak. „Ez egy hatalmas felfedezés, a leletek alapján az 1500 évvel ezelőtt itt élt türkök hiedelmeire és egyéb rituáléira is következtethetünk” – magyarázta Sukhbaatar.

Világosan látható, hogy a mellette felfedezett lovat a temetés előtt rituálisan feláldozták. Egy kancáról van szó, amely négy-nyolc éves lehetett. Érdekes továbbá, hogy a ruhák alapanyaga nem minden esetben volt juhgyapjú, az egyiknél például teveszőrt használtak az elkészítésénél. „Habár még nem vizsgáltuk meg a leletet, a sírmellékletekből viszonylag pontosan következtethetünk arra, hogy az asszony mely korban élt. Az előzetes vizsgálatok szerint a Krisztus utáni hatodik században hunyt el” – így a szakértő.

A különleges sírra helyi pásztorok bukkantak, akik azonnal riasztották a múzeum kutatóit. A régészek szerint a sír felbecsülhetetlen értékű adatokat fog majd szolgáltatni az egykor a mai Mongóliában élő kora középkori türkök mindennapjairól. „Az már a leletek első vizsgálatánál kiderült, hogy a korabeli türkök ügyes mesteremberek lehettek, hiszen egy alacsony sorból származó személy sírjában is gyönyörű tárgyakat lehetett találni” – magyarázta Sukhbaatar.

A sír 2803 méteres tengerszint feletti magasságban van, és három méterrel a föld alatt helyezkedik el, így a hideg levegő segítségével szinte tökéletes állapotban maradtak meg a maradványok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár