2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes rajzolatot fedeztek fel a Nazca-vonalak közelében

2016. április 29. 12:00 MTI

Új geoglifát fedeztek fel japán régészek Peru déli részén, a világhírű Nazca-vonalak közelében. A világörökségi listán is szereplő, 1927-ben felfedezett Nazca-vonalak állatokat, állatszerű lényeket, növényeket és geometriai alakzatokat ábrázolnak.

A csak madártávlatból észlelhető és nehezen kivehető, 30 méter hosszú rajzolat 2000-2500 éves lehet a térséget 2008 óta kutató japán csoport vezetője, Szakai Mazato szerint. A kutatók bizonytalanok abban, hogy az újonnan felfedezett geoglifa embert vagy állatot ábrázol-e, mert az ábra meglehetősen erodálódott és ezért nehezen felismerhető - közölte a perui kulturális minisztérium. A szakértők szerint vélhetően egy képzeletbeli lény sejlik fel a vonalak mögött.

A felfedezést a National Geographic spanyol nyelvű internetes oldalán olvasható, a japán kutatócsoport hétéves munkájáról szóló beszámolóban említik. A cikk szerint Szakai Maszato, a Jamagatai Egyetem kutatója egy nyelvét öltő képzeletbeli állat ábráját véli felismerni a rajzolatban. Az újabb geoglifát a Nazca-vonalaktól 15 kilométerre, egy sivatagos vidéken találták.

Ugyanez a japán kutatócsoport 2015 júliusában 24, korábban ismeretlen geoglifát fedezett fel Nazca városától másfél kilométerre északra. A 2300-2500 éves georajzok egy lámához hasonló állatot és más, nehezen felismerhető lényeket ábrázolnak. A világörökségi listán is szereplő, 1927-ben felfedezett Nazca-vonalak állatokat, állatszerű lényeket, növényeket és geometriai alakzatokat ábrázolnak. A csak a magasból felismerhető rajzolatok 1400-2100 évesek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár