2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megoldódhat a Vasálarcos rejtélye

2016. május 9. 17:59

A Vasálarcos titokzatos története a 350 év alatt mit sem vesztett „erejéből”. Az elmúlt évszázadokban több elmélet is született, hogy vajon kit rejthetett a vasból, ám egyes kutatások szerint bársonyból készült maszk. Egy amerikai történész legújabb könyvében kísérletet tesz a rejtélyes személy személyazonosságának felfedésére, adta hírül a Live Science.

A legenda egyik változata szerint XIII. Lajos francia király felesége, Ausztriai Anna 1638. szeptember 5-én nem csupán a későbbi Napkirályt hozta világra, hanem az ikertestvérét is. Hogy a véres testvérháborút elkerüljék, a fiatalabb gyermeket elzárva tartották. Senki sem tudhatott róla, később pedig egy vasból készült álarc is került az arcára, hogy esély se legyen felismerni benne a későbbi király arcvonásait. A kezdeti őrizetet később börtönök sorozata váltotta fel, halálát pedig 1703-ra datálják. Az orvosszakértők szerint kizárt dolog, hogy ennyi ideig éljen valaki, akinek arcát éjjel-nappal, vagy legalábbis igen gyakran egy vasálarc fedi.

A valóságban annyit tudunk, hogy a maszkos férfit (franciául: L'Homme au Masque de Fer) 1669-ben tartóztatták le, majd a Bastille-ban és egyéb franciaországi, valamint itáliai börtönökben (például a Pignerol erődjében) tartották 1703-ban bekövetkezett haláláig. Kilétét máig homály fedi, ugyanis a Paul Sonnino, a Santa Barbara-i University of California munkatársa által is osztott nézet szerint ezen idő alatt arcát álarc fedte. Egyes elméletek szerint végig, tehát 34 éven át ugyanaz volt a börtönőre, mégpedig Bénigne Dauvergne de Saint-Mars személyében. A különös históriát először Voltaire rótta papírra (ő még XIV. Lajos törvénytelen bátyjaként említette, aki Mazarin bíboros és Anna királyné szerelmének gyümölcse), később az idősebb Dumas is foglalkozott vele (itt jött képbe az ikerpár története), korosztályunkkal pedig a Leonardo DiCaprio főszereplésével játszódó 1998-as Vasálarcos című film ismertette meg. Az elmúlt évszázadok során az elméletgyárosok több személyt is „beállítottak” a vasálarc mögé: egy francia hadvezért, II. Károly angol király törvénytelen fiát, egy francia minisztert, de egy itáliai diplomatát is.

„A történészek zömében egyetértenek abban, hogy a neve valójában Eustache Dauger volt, és csak néhány alkalommal viselte bársonyból és nem vasból készült maszkját” – mondta Sonnino. „Abban is egészen biztosak, hogy ő egy apród volt. Arra azonban már nem tudtak rájönni, hogy kinek az inasáról van szó, és hogy milyen okból tartották ezt az embert több mint harminc éven át szigorú őrizet alatt” – tette hozzá.

A Vasálarcos nyomában: egy történelmi detektívtörténet című művében a szerző sorra vette a történelmi dokumentumokat, feljegyzéseket és a levelezéseket (főként a börtönőr és a francia udvar között), amelyek a rejtélyes alakhoz kapcsolódnak. Kutatásai során arra a felfedezésre jutott, hogy Eustache Dauger valójában a főminiszterként és királyi tanácsosként is szolgáló Mazarin bíboros apródja volt. XIV. Lajos uralkodásának kezdetén a bíboros már tetemes vagyont halmozott fel, és Sonnino szerint az apród pontosan tudta, hogy ennek a zöme lopott pénz.

„Amit meg tudtam állapítani, hogy Mazarin már XIII. Lajos idejében is hatalmas vagyonokat sikkasztott el a királytól,valamint az angol királynétól is” – magyarázta Sonnino. Hozzátette: „Dauger valószínűleg nem tudta tartani a száját, és valakinek kifecsegte. Később értesítették, hogy letartóztatják, és ha bárki számára fény derül a személyazonosságára, azonnal megölik. Ennek köszönhető, hogy senki sem tudta, ki is van valójában az álarc mögött”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Leonardo DiCaprio a vasálarc mögöttJules Mazarin bíboros

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár