2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azonosították a valaha talált legfiatalabb egyiptomi magzatmúmiát

2016. május 12. 16:37

Brit kutatóknak modern technikai eljárások segítségével sikerült azonosítani a valaha felfedezett legfiatalabb egyiptomi magzatmúmiát. Tutanhamon sírjában két mumifikálódott magzatot is találtak, amelyek a terhesség 25. és 37. hete között haltak meg, a gízai magzat azonban még ezeknél is fiatalabb volt.

A cambridge-i  Fitzwilliam Múzeum szakemberei egy speciális CT-szkenner segítségével megállapították, hogy a magzat 16-18 hetes volt. A kisgyermek koporsója, amelyet 1907-ben, Gízában találtak a British School of Archeology munkatársai, mindössze 44 centiméter hosszú. 

Julie Dawson, a Fitzwilliam Múzeum leletek konzerválásáért felelős osztályának vezetője szerint az úttörő lelet azt mutatja, hogy az ókori Egyiptomban már egy meg nem született gyermeket is nagy becsben tartottak. „A temetkezésbe fektetett gondos előkészítő munka világosan mutatja, mekkora értéket tulajdonítottak az életnek már az első néhány hétben is” – mondta Dawson.

Tutanhamon sírjában két mumifikálódott magzat is feküdt, amelyek azonban valamivel később, a terhesség 25. és 37. hete között haltak meg.  Az i. e. 664-525-re datálható gízai koporsó a későkorban használt koporsók miniatűr változata volt. A magzatot kötszerekkel tekerték körbe, amelyre aztán olvasztott feketegyantát öntöttek, mielőtt a koporsót lezárták.

„Sok éven át úgy gondolták, hogy a [koporsó] a mumifikálódott belső szerveket tartalmazza, amelyeket rendszerint eltávolítottak a testek balzsamozási eljárása során” – olvasható a múzeum közleményében. A szakértők azonban úgy döntöttek, utánajárnak, valóban csak szerveket tartalmaz-e a koporsó. Mivel a röntgenfelvétel nem volt bizonyító erejű, úgy döntöttek, egy mikro-CT-szkennerrel próbálkoznak. Ezek a felvételek már egy apró, érintetlen emberi test maradványait mutatták. 

A múzeum közleménye szerint a felvételen megfigyelhető, ahogy a magzat keresztbe teszi a karját a mellkasán. Ez, valamint a koporsó bonyolult kivitelezése és díszítése egyértelműen arra utalnak, hogy nagy figyelmet fordítottak erre a temetkezésre. Az ujjak és a lábujjak, valamint a karok és a lábak hosszú csontjai is láthatóak. A kutatók úgy vélik, a magzat vetélés eredményeként halt meg, de nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra nézve, miért szakadt meg a terhesség. A koporsó jelenleg a Fitzwilliam Múzeumban tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A CT-felvétel

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár