Már ötezer éve is ihattak sört Kínában
2016. május 24. 13:25 MTI
Már ötezer éve is ihattak sört Kínában: ennek bizonyítékát amerikai és kínai kutatók hozták nyilvánosságra hétfőn kiadott tanulmányukban. A kutatás egyúttal mintegy ezer évvel korábbra tolta az árpa kínai megjelenését. A tudósok úgy vélik, előbb használhatták sörkészítésre, és csak jóval később vált belőle mezőgazdasági termény.
Korábban
A legkorábbi írásos dokumentumok a sör kínai megjelenéséről háromezer évvel ezelőtt születtek. Az erre utaló szövegeket jósló csontokon találták meg. Ezek szerint az ősi kínaiak malátázott magvakat, kölest, árpát, búzát használtak italkészítéshez. Néhány korábbi tanulmány azonban már azt a hipotézist is felállította, hogy a kínaiak sörfogyasztási hagyománya az 5000-7000 évvel ezelőtti neolitikus Jangsao-kultúráig nyúlik vissza, amikor a Sárga-folyó mentén nagyobb mezőgazdasági települések alakultak ki.
Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) hétfőn megjelent tanulmány új bizonyítékokkal erősítette meg a feltételezést. Az észak-kínai Vej folyó mentén, a Micsiaja régészeti helyszínen folyó ásatáson két földalatti üreget tártak fel, amelyek a tudósok szerint i. e. 3400 és 2900 között készültek. Mindkét üregben háromféle edénytípust találtak: széles szájú fazekakat, tölcséreket és amforákat, amelyek mindegyikének belső falán sárgás üledéket fedeztek fel. Az edények fajtája és alakja arra utal, hogy a sörkészítés különböző fázisaihoz használták azokat: a sörfőzéshez, szűréshez és tároláshoz. Az üregekben a sörfőzéshez szükséges melegítő lapokat is találtak - számoltak be róla a tudósok.
Csiacsing Vang, a Stanford Egyetem kutatója, a kutatás vezetője elmondta: az edényekben fellelt maradványok elemzésével alátámasztották, hogy a gabonát malátázással és cefrézéssel dolgozták fel. Ráadásul a sörfőzés melléktermékeként keletkező oxalátot is kimutattak néhány edény belsejében. "Tudomásunk szerint az általunk feltártak nyújtják a legkorábbi közvetlen bizonyítékot a kínai sörgyártásra, s ezek szerint a fejlett sörfőzési technika mintegy ötezer évvel ezelőtt honosodott meg" - összegzi a tanulmány.
A tanulmányt készítő tudóscsoport munkájában Vang mellett stanfordi kollégája, Li Liu, valamint a Bringham Young Egyetemről Terry Ball és a Sanhszi tartományi Régészeti Intézettől Fulaj Hszing vett részt. A kutatás egyúttal mintegy ezer évvel korábbra tolta az árpa kínai megjelenését. A tudósok úgy vélik, előbb használhatták sörkészítésre, és csak jóval később vált belőle mezőgazdasági termény.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
ősz
Múlt-kor magazin 2015
- Amikor a „kis munka” 33 hónapot jelentett - ondi kényszermunkások a Szovjetunióban
- Megaláztatás Szibériában - magyar nők a Gulágon
- Magyar sorsok a Gulágon: megjelent a Múlt-kor őszi száma
- Ondi kényszermunkások a Szovjetunióban
- A támogatott, a tűrt és a tiltakozó Lengyel József
- Rudolf, a trónörökös halála
- A csalogány és a csalogányvadászok
- Marie Curie és a „rádiumlányok”
- Kivégzésük előtt mondták
- Nehezen bírkóztak meg a hatóságok San Francisco egyik legnagyobb természeti katasztrófájával 09:05
- Kiátkozás és birodalmi átok: Luthert semmi sem tántorította el reformszándékaitól tegnap
- Halálos ágyán esküdött I. József a feleségének, hogy felhagy a hűtlenséggel, ha túléli a himlőt tegnap
- Alig volt olyan időszak az Akropolisz történetében, amikor nem fenyegette pusztulás tegnap
- Október 9-én kezdődik a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál tegnap
- Bemutatták a Magyarország 365 fotópályázat albumát tegnap
- Utópia helyett csak elviselhetetlen szenvedést hozott a Vörös Khmer uralma tegnap
- Két nap alatt szorították vissza a Disznó-öbölben partra szálló erőket tegnap