2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas izraeli győzelmet hozott a történelem egyik leghatékonyabb villámháborúja

2017. június 6. 09:38

„Rabbik és a kereskedők, Talmudot tanuló diákok és farmerek, tisztek és iskolás gyerekek, művészek és tudósok – akármivel foglalkoztak éppen, abbahagyták, és megindultak a fal irányába. És amikor elérték, megcsókolták a köveket, és ősi imákat és fohászokat kiabáltak”  – idézte fel az 1967. június 7-én, az izraeli haderő Kelet-Jeruzsálembe való bevonulásának napján a Siratófal előtt lezajló jeleneteket Elie Wiesel világhírű író, Nobel-békedíjas aktivista.

Izrael az 1967. június 5-től 10-ig tartó ún. hatnapos háborúban nem csak a szent város addig Jordániához tartozó keleti felét foglalta el: Szíriától a Golán-fennsíkot, Egyiptomtól a Gázai övezetet és a Sínai-félszigetet, Jordániától pedig Ciszjordániát is megszerezte. Területe háromszorosára nőtt. Izraeli oldalon a halálos áldozatok száma nem érte el az ezret, arab részről azonban a 20 ezret is meghaladta. Becslések szerint mintegy 300 ezer palesztin hagyta el a megszállt területeket.

Az izraeli haderő június 5-én reggel a környező arab államok várható támadását megelőzendő indította el az ún. Fókusz-hadműveletet. Mivel az egyiptomi légierőnél reggel 7:45 körül volt műszakváltás, az izraeliek hajnal helyett ekkor indították meg a támadást, amellyel néhány óra alatt megsemmisítették az egyiptomi légiflottát.

Bár az izraeli gépek nem voltak modernebbek az arab repülőknél és tankoknál, az arabok ráadásul kétszeres túlerőben vágtak neki a háborúnak, a precíz haditervnek köszönhetően az izraeliek néhány nap alatt hatalmas győzelmet arattak. Az izraeli megelőző csapás manapság a világ számos katonai egyetemén szerepel tananyagként.

Bár Izrael megsemmisítő győzelmet aratott, Ciszjordánia, a Gázai övezet és kelet-Jeruzsálem megszállása az arab-izraeli feszültség fő, a viszonyt ma is mérgező forrásává vált. Izrael 2005-ben kivonult Gázából, de határait, légterét és vízkészleteit azonban továbbra is ellenőrzi, a ciszjordániai telepítések körül pedig továbbra sem nyugszanak a kedélyek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Izraeli ejtőernyősök a Siratófal tövébenIzraeli katonák ünneplik a győzelmet

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár