2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Óriási középkori településeket fedeztek fel Kambodzsában

2016. június 13. 09:45 MTI

Óriási középkori településmaradványokat fedeztek fel kutatók lézerradarral Kambodzsában, az Angkorvat templomegyüttes közelében. "Az erdők alatt egész városokat fedeztünk fel, olyanokat, amelyek létezéséről eddig senki sem tudott" - írja a tanulmány szerzője, az ausztrál Damian Evans.

Az eddig ismertnél lényegesen fejlettebb városi struktúrák, komplex vízellátórendszerek, sőt elkerülőutak felfedezése akár a khmer történelem részleges átírását is szükségessé teheti - olvasható a Journal of Archaeological Science című régészeti szakfolyóirat hétfőn utcára kerülő számában.

"Az erdők alatt egész városokat fedeztünk fel, olyanokat, amelyek létezéséről eddig senki sem tudott" - írja a tanulmány szerzője, az ausztrál Damian Evans. Evans és kollégái helikopterről lidarral, egy lézeralapú távérzékelési rendszerrel mutatták ki az építményeket a sűrű esőerdők alatt.

A kutatási eredmények szerint a már ismert csatornarendszerek közül számos sokkal nagyobb az eddig feltételezettnél. A vízműrendszer Angkor virágkorának, a 9-13. század találmányának számít, Evans szerint azonban itt egy olyan nagyon agyafúrt vízgazdálkodási rendszerről van szó, amely akár több száz évvel régebbi is lehet. Az ásatásokból már ismert városias települések is sokkal nagyobbak, mint eddig gondolták, egyesek az ötven négyzetkilométert is elérik.

Az Angkorvattól északkeletre, a Phnom Kulen hegyen eddig csak egy kis része volt ismert a Mahendraparvata településnek. Az újabb adatok szerint a település akkora lehetett, mint Kambodzsa fővárosa, Phnompen. Az eddig véltnél sokkal nagyobb, összetettebb és sűrűbben lakott volt a Sambor Prei Kruk régészeti lelőhely körüli település is. A tudósok eddig úgy hitték, hogy Preah Khan környéke ritkán lakott volt, az új lézeres mérések azonban itt is fejlett és nagy területű városi struktúrákat tártak fel.

A kutatók feltételezése szerint az itteni fejlett kultúrák hanyatlását aszály vagy a vízellátás összeomlása okozhatta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár