2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt a szicíliai maffia volt vezetője, „a főnökök főnöke”

2016. július 13. 17:45 MTI

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt szerdán Bernardo Provenzano, "a főnökök főnöke", a szicíliai maffia, a Cosa Nostra 1993 és 2006 közötti vezetője - közölték az olasz büntetés-végrehajtási hatóságok szerdán.

A corleonei születésű, 83 éves Bernardo Provenzano egy milánói kórházban hunyt el. Az 1993 és 2006 között keresztapaként, olaszul a főnökök főnökeként ismert Provenzano 1993-ban lett a Cosa Nostra bűnszövetkezet főnöke, elődje, Toto Riina letartóztatásával. Provenzanót az olasz hatóságok 43 éven át körözték, mire 2006-ban letartóztatták egy Palermo közeli parasztházban.

Az 1933-ban született keresztapa már fiatalkorában belépett a maffiába. Bár Corleonéban született, de nem a corleonei család fejéhez, Michele Navarrához, hanem ellenfeléhez, Luciano Liggióhoz volt hűséges, aki az 1950-es végén vette át a maffia vezetését Navarra meggyilkolásával. A hatalomátvételt Provenzano is segítette, egyike volt a Navarrán rajtaütő fegyvereseknek. A főnökök főnöke ellen 1963-ban adtak ki körözést az olasz hatóságok, miután a bérgyilkosként is tevékenykedő Provenzanónak nem sikerült megölnie a már kései Navarra egyik emberét. A szicíliai csendőrség viszont akkor próbált utána eredni Provenzanónak, amikor már nyoma veszett.

A maffiavezér után nem maradt más nyom, mint egy 1959-ben készült fotó. A hatóságokat végül azok a levélkék, valamint két csomag vezette nyomra 43 év után, amelyeket Provenzano felesége küldött rejtőzködő férjének egymást váltó futárokkal. Ez utóbbiaknak stafétája rendszeresen Corleone körzetében ért véget. Provenzanót háromszoros életfogytiglanra ítélték, eleinte kiemelt biztonságú olasz börtönökben töltötte büntetését. Az idős maffiavezér állapota ugyanakkor fokozatosan romlott, 2011-ben rákkal diagnosztizálták, és büntetése alatt többször öngyilkosságot kísérelt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár