2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem ez volt az első alkalom, amikor a török hadsereg puccsot hajtott végre

2016. július 18. 11:24 MTI

Katonai hatalomátvételre tett kísérletet szombatra virradóra Törökországban a hadsereg egy csoportja. Nem ez az első alkalom, amikor a hadsereg beavatkozik az ország belpolitikájába, az elmúlt évtizedekben ez több esetben megtörtént.

Az 1919-1923 között vívott sikeres függetlenségi háború és a modern Török Köztársaság 1923-as megszületése óta a hadsereg meghatározó intézmény. Úgy tartja, hogy ő Törökország világi rendjének őrzője és az államalapító Mustafa Kemal Atatürk örökségének folytatójaként a kemalista berendezkedés legfőbb letéteményese. Azonkívül polgári elégedetlenség vagy gyenge kormányzás esetén a hadsereg az, amely kikényszerítheti a rendet.

Az elmúlt évtizedekben a hadsereg többször hajtott végre államcsínyt: 1960-ban, 1971-ben, 1980-ban és legutóbb 1997-ben. Ez utóbbi eredményeként sikerült eltávolítania a hatalomból Necmettin Erbakant, Erdogan "vallásos muszlim mentorát", aki iránt a világi hatalom heves ellenérzéseket táplált. 2007-ben, az e-memorandumként elhíresült akcióban a hadsereg az elnökválasztásba próbált beavatkozni, honlapján közzétett üzenetben figyelmeztette a kormányt az iszlamista befolyás mérséklésére. A beavatkozás azonban visszájára sült el, mert az iszlamistákhoz húzó jelölt, Abdullah Gül került hivatalba.

Megfigyelők szerint a jelenlegi puccskísérlet azért is meglepő, mert Recep Tayyip Erdogan kormánya számos lépést tett, hogy a hadsereget engedelmességre szorítsa: kormányzása alatt több aktív és nyugalmazott magas rangú tisztet bocsátottak el vagy fogtak perbe. Maga Erdogan - harcias irányvonalával - meglehetősen megosztó politikai vezető Törökországban, a hithű muszlimok körében azonban jelentős támogatottságnak örvend, mivel ez a réteg peremre szorítva érezte magát a hadsereg által befolyásolt kormányok idején.

A múltbeli feszültségek ellenére a kormány és a hadsereg képes volt hatékonyan együttműködni, többek között a nemzetbiztonságot érintő kérdésekben, fellépni a kormányellenes erők ellen. Habár az elmúlt évtizedben, Erdogan hatalomra kerülése óta politikai szerepének csökkentésére kényszerítik a hadsereget, az országban egyre több a konfliktus: a kurd szeparatisták mellett komoly kihívást jelentenek az iszlamista szélsőségesek robbantásai, továbbá a szíriai válság átgyűrűzéseként menekültek hatalmas tömegei érkeznek a szomszédos országból.

A török hadsereg kulcsfontosságú szereppel bír az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióban az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Törökország engedélyezte az amerikai repülőgépek számára az Incirlik légi támaszpont használatát a dzsihadisták elleni műveletekben. A csaknem félmilliós lélekszámú török hadsereg az amerikai hadsereg után a második legnagyobb NATO-haderő. Törökország 1952 óta tagja az észak-atlanti katonai szövetségnek.

A viharos közel-keleti régióban, Európa és Ázsia összekötőjeként Törökország a múltban is kritikus szereplője volt a nemzetközi konfliktusoknak. 2003-ban megakadályozta, hogy az amerikai erők megnyissanak egy északi frontot az iraki háborúban.

A török társadalomnak meglehetősen konfliktusos a viszonya a hadsereggel. Habár a puccsok vezetői nagy népszerűségre tettek szert, a nép megmentőkként tekintett rájuk, mint akik fellépnek a káosz és a korrupció ellen, viszont sokszor történtek kegyetlenségek. Az 1960-as katonai hatalomátvétel során kivégezték a miniszterelnököt és több fontos minisztert. Az 1980-as puccs során kínzásokról, eltűnésekről és törvényen kívüli gyilkosságokról érkeztek hírek. Mindazonáltal a hadsereg nagy tiszteletnek örvend, és hatalmas erőforrásokkal rendelkezik. Mártírként tartják számon azokat a katonákat, akik a kurdokkal folytatott harcokban vesztették életüket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár