2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pert nyert A zongorista című film főhősének családja

2016. augusztus 1. 17:59 MTI

Pert nyert egy varsói bíróságon Wladyslaw Szpilmannak, A zongorista című Roman Polanski-film hősének családja. "Az ítélet segít magasabbra emelni az erkölcsi mércét Lengyelországban és helyre tenni a szólásszabadság rosszul értelmezett jogát" - kommentálta a bírósági döntést Andrzej Szpilman.

Szpilman özvegye és fia rágalmazás miatt perelte be Agata Tuszynska írónőt, akinek egyik könyvében a nácikkal való együttműködéssel vádolják meg a híres zongoraművészt. Feljelentették a könyvet megjelentető kiadót is. Oskarzona: Wiera Gran (A vádlott: Wiera Gran) című regényében Agata Tuszynska Wiera Gran zsidó énekesnőt idézi, aki azzal vádolta meg Szpilmant, hogy kápó volt a varsói gettóban. Wiera Gran igen népszerű énekes volt a gettóban, és Szpilmanhoz hasonlóan túlélte a holokausztot. A háború után őt magát is azzal vádolták meg egy lengyel zsidó bizottság előtt, hogy közeli kapcsolatban állt a nácikkal. A bizottság ugyan felmentette, ám bírálói előtt soha nem tisztázta magát.

A vádaskodások miatt Wiera Gran Izraelbe, majd Franciaországba emigrált. Párizsban halt meg 2007-ben Alzheimer-kórban. A bíróság pénteken hozott, de hétfőn nyilvánosságra került határozata értelmében a szerző és a kiadó köteles két héten belül nyilvánosan bocsánatot kérni a családtól, és a könyv esetleges későbbi kiadásaiból törölni a kifogásolt részeket. "Az ítélet segít magasabbra emelni az erkölcsi mércét Lengyelországban és helyre tenni a szólásszabadság rosszul értelmezett jogát" - kommentálta a bírósági döntést Andrzej Szpilman. Utalt arra, hogy családja 2013-ban hasonló pert nyert meg Németországban is. A Szpilman család első fokon még elvesztette a varsói pert. A fellebbviteli bíróság döntése jogerős, habár a felek még fellebbezhetnek a legfelsőbb bírósághoz.

A pert nagy figyelem övezte Lengyelországban, ahol a 2000-ben Varsóban elhunyt Wladyslaw Szpilman neves zongoraművész volt. A világhírt Roman Polanski lengyel származású francia filmrendező filmjének köszönhette. A Wladyslaw Szpilman önéletírása alapján készült A zongorista című film 2003-ban három Oscar-díjat kapott, az egyikkel Szpilman filmbeli megformálójának, Adrian Brody amerikai színésznek az alakítását ismerték el. A perben tanúként hallgatták meg a gettó több egykori lakóját, akik személyesen ismerték Szpilmant, valamint a háború idején zsidókat mentő Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminisztert, akik elutasították Wiera Gran vádjait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Wladyslaw Szpilman

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár