2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit gőzhajó roncsaira bukkantak Szibériában

2016. augusztus 10. 12:29 MTI

Orosz kutatók megtalálták az 1878-ban elsüllyedt The Thames nevű brit gőzhajó roncsát Szibériában, a Jenyiszej folyó sekély vizében. További feltáró munkák kellenek ahhoz, hogy megállapítsák, kiemelhető-e a hajóroncs.

A 120 tonnás hajó Joseph Wiggins kereskedelmi hajós, felfedező irányítása alatt a Jeges-tengeren keresztül akart eljutni Nagy-Britanniából Szibériába, amikor 1878-ban az orosz partoknál elsüllyedt. Az Orosz Földrajzi Társaság két kutatója az Északi-sarkkörhöz közeli Gorosika falu közelében a Jenyiszej folyó medrében talált rá a roncsra. A brit hajó volt az első óceánjáró, amely behajózott a Jenyiszejre, a Kara-tengerbe ömlő legnagyobb orosz folyóba, és az első, amely az északkeleti-átjáró hajózási útvonalon haladt.

"Nehéz megmondani mennyire jó állapotban van a roncs. Iszap és homok borítja, csupán a hajó tatja vízszint feletti részének egy darabja látható" - közölte Alekszander Goncsarov az Interfax orosz hírügynökséggel. További feltáró munkák kellenek ahhoz, hogy megállapítsák, kiemelhető-e a hajóroncs - tette hozzá. Joseph Wiggins egyike volt azoknak a 19. századi felfedezőknek, akik hittek a fában és nyersanyagokban gazdag Szibériával való tengeri kereskedelem megvalósításában. Szembemenve a kor hagyományos gondolkodásával, amely szerint az északi-sarkkvidéki tengeri útvonal a szinte állandó jégtakaró miatt hajózhatatlan, ő maga finanszírozta az expedíciót az Ob-öbölhöz 1874-ben, bizonyítva, hogy a Kara-tengeren át lehet hajózni.

1875 nem sikerült eljutnia a Jenyiszej folyóhoz, ám ez nem tántorította el céljától, és 1876-ban új befektetők támogatásával a The Thames fedélzetén elérte a Jenyiszejt, majd a hajót a tél beköszöntével a folyón hagyta. Az Orosz Fölrajzi Társaság adatai szerint egy évvel később megpróbált északabbra hajózni, de zátonyra futott, és hajója belefagyott a sekély vízbe, majd 1878-ban a tavaszi olvadáskor elsüllyedt - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján. Wigginst később III. Sándor orosz cár kitüntette, amiért a transzszibériai vasút számára vasúti síneket szállított a Jenyiszejhez 1893-ben. A brit Királyi Földrajzi Társaság egy évvel később szintén kitüntette Murchison-díjával a Kara-tengeri útvonal megnyitásáért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár