2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

4000 éves „sebészkések” bizonyítják az ősi Peru fejlett orvosi gyakorlatát

2016. augusztus 10. 13:30 MTI

Négyezer éves "sebészkéseket" tártak fel régészek Peruban, ami igazolja, hogy az ősi perui orvosok sebészi beavatkozásokat végeztek a pácienseken. A régészeti helyszínen kőmozsarakat is találtak, amelyeket gyógyító növények összetöréséhez használhattak.

A dél-amerikai ország középső részén feltárt leletek szerint a kecsuát beszélő jacsak bennszülöttek gyakorolták az orvoslást. A palakőből készült "sebészkéseket" 16 gyermek és felnőtt mumifikálódott maradványaival együtt találták meg, akiknek teste magzati pózban nyugodott, az Andokban élt törzseinek hitvilágához illően "az újjászületésre készen".

Antonio Robles, az Andok északi részén fekvő Huánuco tartomány Churubambában lévő helytörténeti múzeumának kurátora szerint a feltárás igazolja, hogy az ősi peruiak gyakorolták az orvoslást, ismerték a koponyalékelést és mumifikálást is végeztek, ami arra utal, hogy tisztában voltak bizonyos orvosi technikákkal.

Robles hangsúlyozta, hogy az elvégzett sebészi beavatkozásokhoz ismerniük kellett az emberi testet, és nemcsak a holtak mumifikálásához szükséges vágásokkal voltak tisztában, hanem a gyógyító technikákkal is. A múmiákat Limától több mint 400 kilométerre északra, a Huánuco tartománybeli Papahuasiban, a Huallaga folyó bal partján tárták fel. A régészeti helyszínen kőmozsarakat is találtak, amelyeket gyógyító növények összetöréséhez használhattak, és egyéb orvosi eszközök is előkerültek.

"Nyilvánvaló, hogy a térség lakói között voltak, akik gyógyítottak, ami szokatlan, mivel az emberek zömmel vadászok, földművesek, gyűjtögetők és harcosok voltak. Nagyon érdekes egy olyan falu feltárása, ahol gyógyítottak, megérdemel egy kiterjedt kutatást" - értékelte Robles. A jacsak törzs létezésének első bizonyítékait 14 éve a japán archeológus, Onuki Josio vezette régészcsapat tárta fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár