2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Karoling-központ romjaira épült a kaposszentjakabi apátság

2016. augusztus 18. 17:25 MTI

A kereszténység egyik legfontosabb magyarországi emlékhelyévé teszik az 1061-ben alapított kaposszentjakabi bencés apátság területét a közelmúlt ásatási eredményei, amelyek szerint a monostor egy 9. századi, keresztény Karoling-központ romjaira épült - mondta a Rippl-Rónai Múzeum Igazgatója csütörtökön Kaposváron.

Ábrahám Levente a helyszín 2014-2016 közötti régészeti feltárásainak eredményeiről tartott sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a leletek szerint a ma a somogyi megyeszékhelyhez tartozó Szentjakab az apátság építése előtt a zalavárihoz hasonló kora keresztény központként működhetett a kereszténység határvidékén. Molnár István, az ásatások vezetője elmondta, sikerült azonosítaniuk az apátság alapításakor már a területen álló, honfoglalás előtti templom és egy többsoros sánc maradványait, feltártak százötven sírt, valamint számos értékes tárgyra, ezüst és arany ékszerekre, különböző veretekre is bukkantak.

A régész szenzációsnak nevezte az ásatások eredményeit, amit azzal indokolt, hogy a Karoling-korból viszonylag kevés építészeti emlék maradt fenn, ráadásul a most előkerült leletek átírják a környék történetét, mert a kereszténység jelenléte az eddig ismertnél kétszáz évvel korábbra datálható a környéken. Varga Máté, a bencés apátság kiállítóhelyének koordinátora arról szólt, hogy a Rippl-Rónai Múzeum és az önkormányzat több száz millió forint értékű fejlesztéssel szeretné növelni a monostor vonzerejét.

Kiemelte, egy, a közelmúltban beadott európai uniós pályázat sikerében bízva a helyszínen 2018-ra látogatóközpont épülne a régi és az új leleteket is bemutató kiállító-, vetítőteremmel, múzeumpedagógiai foglalkozások tartására alkalmas helyiségekkel. Hozzátette: rekonstruálnák a kertet, a romok egyes részeit, új kőtárat hoznának létre, fazekas és kovácsműhelyt alakítanának ki, parkolókat, utakat újítanának fel, kiadványokat készítenének. Varga Máté kitért rá, szeretnék, ha a nagyközönség előtt ismertebbé válna a kaposszentjakabi apátság, amely az első olyan bencés monostor volt Magyarországon, amit nem király alapított, felszentelésénél ugyanakkor Salamon király is jelen volt.

A koordinátor jelezte, a jövőbeni programtervek között ezért is szerepel egy középkori fesztivál rendezése. A esemény "előfutáraként" szeptember 10-én hagyományőrzők táboroznak le a romoknál, és különböző produkciókkal elevenítik meg a középkori mindennapokat. Varga Máté elmondta: az érdeklődők hallhatnak középkori zenét, láthatnak vívó- és íjászversenyt, tűzfegyver-bemutatót, és egyebek mellett csatajelenetet is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár