2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Balesetben” vesztette életét Lucy

2016. augusztus 30. 09:45 MTI

„Balesetben” vesztette életét a sokak által az egyik legismertebb előembernek tartott Lucy a legújabb kutatások szerint. Lucy 3,18 millió éve élt az Etiópia északkeleti részén fekvő Afar-földön. A csontvázat amerikai kutatók 1974-ben fedezték fel és a brit Beatles zenekar Lucy in the Sky with Diamonds című dala után nevezték el.

Maradványain amerikai kutatók több olyan csonttörést találtak, amelyek hasonlóságot mutatnak a nagy magasságból lezuhanó embereknél tapasztalható sérülésekkel. A szakértők szerint ez arra utalhat, hogy Lucy, mint az Australopithecus afarensis nevű faj minden egyede, a fákon élt. Ez választ adhat a tudósok körében régóta vitatott kérdésre. John Kappelman, a Texasi Egyetem szakértője és kutatócsoportja a Nature című tudományos lapban mutatta be eredményeit.

Lucy 3,18 millió éve élt az Etiópia északkeleti részén fekvő Afar-földön. A fosszíliák sok kutató szerint az emberi ősök legrégebbi és legteljesebb maradványai közé tartoznak. A tudomány viszont egyelőre még azt is vitatja, hogy a mai ember vajon az Australopithecus afarensistől származik-e. Lucy csontvázának mintegy 40 százaléka maradt fenn. Egy méter magas és kevesebb mint harminc kilogramm lehetett. A csontváz felépítéséből a tudósok arra következtetnek, hogy Lucy egyenesen, két lábon tudott járni a földön. Az nem világos, hogy ő és fajtársai a fákon éltek-e még.

Kappelman és csapata megvizsgálta a fosszíliákat és az azokról készült számítógépes tomográfiai (CT) felvételeket. Sok csonton, például a felkar- és a combcsonton, a lapockán, a medencén és az egyik bordán töréseket találtak. A szakértők szerint ezek nem az évmilliók során, Lucy halála után keletkeztek, hanem éppen ezek a sérülések okozták a halálát. Nagy hasonlóságot mutatnak ugyanis olyan törésekkel, amelyek manapság is láthatók valahonnan lezuhant pácienseknél. A jobb felkarcsonton például számos éles, tiszta törési peremet találtak és kisebb letöredezett csonttöredéket, melyek a helyükön maradtak. Amennyiben a törések a halál után következtek volna be, a darabok elmozdultak volna. Emellett más csontokon is találtak hasonló sérüléseket, amelyek súlyos traumára utalnak.

A kutatók úgy vélik, Lucy teljesen tudatánál volt, amikor leesett a fáról. Lábára érkezett, majd előredőlt és kinyújtotta a kezét, ezután teljes hosszában elvágódott. A vizsgálatok szerint mintegy 12 méter magasról eshetett le. Eközben súlyos belső sérüléseket is szerezhetett, amelyek gyors halált idéztek elő. Korábbi vizsgálatokból ismert, hogy azon a területen, ahol Lucy maradványait megtalálták, az előember korában fák álltak. Lucy vélhetően táplálékot és éjszakai hajlékot keresett a fákon, tehát a talajon és odafent is élt. Az alkalmazkodás a két lábon járáshoz korlátozhatta a famászási képességeit. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár