2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Láb nélküli gyermekek maradványaira bukkantak perui sírokban

2016. szeptember 12. 16:43

Peru északi partjainál egy ősi templom romjai körül régészek láb nélküli gyermekek maradványaira bukkantak. A bizarr temetkezés a szakértők szerint minden bizonnyal egy ünnepi gyermekáldozat bizonyítéka.

A régészeti feltárások vezetője, Carlos Wester elmondása szerint a kulturális minisztérium által finanszírozott munkálatok során fiatalkorúak mellett további 13, a 15-16. századra datálható sírra bukkantak a Lambayeque megyében található Chotuna-Chornancap-i lelőhelynél.

A templom és a piramiskomplexum régészeti rétegei közel másfél évezredet ölelnek át. Többek között megtalálták Chornancap papnőinek 13. századi sírjait is. Ők egykoron a Lambayeque-kultúra egyik legbefolyásosabb csoportjához tartoztak. A nyolc további sír ölelésében nyugvó papnők mindegyikének arcát rézmaszk fedte, ékszerek, gyönyörű kivitelezésű kerámiák kerültek elő mellőlük, valamint egy helyi isten képével díszített arany jogart is felfedeztek.

A minisztériumi sajtónyilatkozatok szerint a most feltárt gyermeksírok a késői Chimú-kultúrához köthetők, amelyeket az inkák hódítottak meg. Az ötvös iparáról híres kultúra képviselői a mai Peru északi partvidékét a 10-15. században vonták a fennhatóságuk alá. A földfelszínhez igen közel eltemetett hat gyermeki maradvány a templomrom északi, keleti, valamint nyugati oldalán kapott helyet. A szakemberek külön kiemelték, hogy a nyugati oldalon feltárt két gyermeket láb nélkül temették el.

„Igencsak úgy tűnik, hogy a lábaikat szándékosan távolították el, ami azt jelzi, hogy minden bizonnyal feláldozták őket, a gyermekeket pedig a sírok őrzőinek tekintették” – mondta a kutatásban résztvevő Unidad Ejecutora. Bizonyos rituális tevékenységek bizonyítékai, valamint emberáldozatokra utaló jelek övezik a közelben eltemetett felnőtt férfiak és nők egy csoportját is, akiket egy keskeny és hosszú gödörben, arccal lefelé helyeztek el.

A sírkert közepén a régészek egy, a sírmellékletek alapján a többi elhunyttól jóval jelentősebb társadalmi megítélésű emberi maradványra bukkantak. A férfi mellett egy agyagból készült, valamint egy faragott edény kapott helyet. Az utóbbi egy kokalevelet rágicsáló alakot ábrázol, míg a másik edényen egy mosolygós, álló ember látható.

„Néhány sírmellékletet a templom falainak korábban felfedezett színes festményein is felfedezhetünk” – magyarázta Ejecutora. Ezeken a festményeken botokat, valamint levágott emberi fejeket tartó alakok is feltűntek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár