2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tömegsírként használt kút rejtheti Federico García Lorca földi maradványait

2016. szeptember 20. 12:18 MTI

Tömegsírként használt kút rejtheti a nyolcvan éve megölt Federico García Lorca földi maradványait - ebből a feltételezésből kiindulva kezdett újabb kutatásba régészek egy csoportja a dél-spanyolországi Alfacar külterületén.

A Javier Navarro régész vezette kutatócsapat körülbelül egy hónapot szán a munkálatokra, amelynek első része a kutak megtalálásáról és kiásásáról szól, majd ezt követi a feltáró szakasz, amikor speciális szondákkal állapítják meg, hogy valóban rejtenek-e emberi maradványokat ezek a kutak.

A Granada közelében található település mellett hét év alatt ez már a harmadik megkezdett kutatás. A szakemberek a fennmaradt dokumentumok alapján úgy vélik, hogy a költőt és három társát, Dióscoro Galindo köztársaságpárti tanítót, Francisco Galadí és Joaquín Arcollas torreádorokat ezen a területén végezték ki 1936 augusztusában, egy hónappal a spanyol polgárháború kitörése után.

A világhírű költő haláláról számos feltételezés létezik. Amíg a földi maradványok nem kerülnek elő, nem lehet biztosan tudni, hol és hogyan vesztett életét Federico García Lorca, akit világszerte elismert íróként és költőként tartottak számon. Baloldali meggyőződése és homoszexualitása azonban szálka volt Franco hívei és a római katolikus egyház szemében.

Az 1939-ben véget ért polgárháborúnak a becslések szerint több mint 100 ezer azonosítatlan áldozata volt, akiket jelöletlen tömegsírokban temettek el. "Egyetlen civilizált országban sem engedhetjük meg, hogy jelöletlen helyekre földeljék el a polgárokat, mintha csak hulladék lennének" - nyilatkozta korábban a tömegsírok utáni kutatást vezető Javier Navarro.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az ásatás helyszíne

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár