2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A 4 ezer éves, medvefej-formájú babacsörgő még ma is működik

2016. október 24. 14:04

A világ egyik legrégebbi gyermekjátékát, egy négy évezreddel ezelőtt készült csörgőt tártak fel a novoszibirszki régészek egy bronzkori településen. A medvebocsfejre hasonlító eszközben még most is megtalálható az a néhány kövecske, ami a rázás során csilingelő hangot ad ki az agyagcsörgő belsejéhez történő koppanáskor.

Valószínűleg a gyermekek szórakoztatására készített játékok közül az egyik legegyszerűbb és mégis legzseniálisabb találmány a babacsörgő, amelynek tönkretételéhez igen nagy fantázia (vagy erő) szükségeltetik a csöppségektől. A mai Oroszország déli, Kazahsztánhoz közel eső novoszibirszki régiójában feltárt, mintegy 4 ezer éves gyermekcsörgő is a mai napig üzemképes, holott évszázadokat pihent a föld alatt.

„Az agyagból készült csörgőcskén egy kis fogantyú látható, amelynek segítségével a gyermekek megfoghatták az eszközt. A belül üreges játékot az agyagból történő megformálása után egyszerűen kiégették. A benne található apró kövek fajtáját még nem tudjuk megmondani, elemzésükre Röntgen-sugarakat fogunk használni. Külön érdekesség, hogy a csörgő még most is működik” – mondta az angol nyelvű The Siberian Timesnak Vjacseszlav Mologyin, a Novoszibirszki Régészeti és Néprajzi Intézet igazgatója.

A Vengerovo-2 nevű régészeti területen feltárt, izgalmas lelet a kutatók szerint a Kr. e. III. évezredben készülhetett, az óvatosabb becslések szerint 3800-4000 éves lehet. És elképzelhető, hogy tartalmazza az alkotó „aláírását” is. „A csörgőn lévő díszről úgy véljük, egyfajta bélyeg, amelyet maga a művész rajzolhatott rá a még nem teljesen száraz játék külsejére, valószínűleg csonttal” – tette hozzá Mologyin.

A régió ezen régészeti területén a szakértők idén nyáron több mint 50 sírt, közel száz rituális vermet és két házhelyet találtak, ahol minden bizonnyal a bronzkorban is éltek emberek. „Az egyik ilyen épület maradványai között találtunk rá a medvebocsfejet mintázó, a bronzkor elejéről (a Kr. e. III. évezred elejéről) származó agyagcsörgőre, amely a mai napi működik, és csilingelő hangot ad ki” – magyarázta a kutató a portálnak.

Egy másik különleges felfedezés, amelyet a Vengerovo-2 házhelyénél tártak fel, egy vélhetően füstölőnek szánt bronz szobrocska. Mologyin elmondása szerint madár alakja van, úgy véli, egy varjút ábrázol.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár