2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas összeg ütheti a markát annak, aki megfejti a rejtélyes jóslócsontokat 

2016. október 27. 17:45 MTI

Busás jutalmat ígér egy kínai múzeum azoknak, akiknek sikerül megfejteniük a kínai írásbeliség első bizonyítékaiként számon tartott úgynevezett jóslócsont-feliratokat. A múzeum kizárással sújtja azokat, akikről kiderül, hogy plagizáltak vagy meghamisították az eredményeiket.   

A közép-kínai Honan tartománybeli Anjangban működő Kínai Írás Nemzeti Múzeuma csütörtökön indította el programját, amelynek keretében 100 ezer jüannal (4,2 millió forint) jutalmaz minden megfejtett karaktert. A teknőspáncélokon és állati csontokon talált feliratok a kínai írásbeliség első bizonyítékai. A kínai ókor történetének meghatározó jelentőségű régészeti leletei a Sang-dinasztia idejéből (i.e. 1600 - i.e. 1046) származnak.  
  
A régészek a mai napig a világon 160 ezer csontereklye átvizsgálása után csaknem négyezer karaktert azonosítottak, de megfejteni csak körülbelül 1600-at tudtak. Az első csont-, illetve teknőspáncél-feliratokra 1899-ben bukkant egy pekingi antikvárius olyan leleteken, amelyeket évekkel korábban találtak földművesek Anjangban. A jóslási kellékek többnyire kérdéseket tartalmaztak, egyebek között a várható időjárásról, a terméskilátásokról, a dinasztikus fejleményekről és a katonai szerencse alakulásáról. A jós a csontot  felhevítette és következtetéseire az így keletkezett repedésekből, azok egymáshoz viszonyított helyzetéből jutott. A végeredményt gyakran szintén a csont felületén rögzítette.  

A múzeum bejelentése szerint a jóslócsont-feliratok megfejtésének folyamata mostanra elakadt, ezért lelkesedésre és innovációra lenne szükség a rejtélyes karakterek értelmezésében. A jelentkezőknek két tudományos szakemberrel is jóvá kell hagyatniuk az eredményeiket, mielőtt benyújtják azokat az intézmény  szakértői bizottságához. A múzeum kizárással sújtja azokat, akikről kiderül, hogy plagizáltak vagy meghamisították az eredményeiket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár