2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több száz felbontatlan palack hevert a rejtélyes hajó rakterében

2016. november 4. 10:25 MTI

Svéd búvárrégészek több száz felbontatlan palackot találtak egy 19. századi elsüllyedt hajón a Balti-tenger és a Botteni-öböl határán fekvő Aland-szigetektől délre. A 26 méter hosszú hajó szokatlanul jó állapotban őrződött meg horgonyával, orrszobrával és a felbontatlan, ismeretlen tartalmú palackokkal a rakterében. 

A Balti-tengeri hajóroncsok feltárásán dolgozó Jerry Wilhelmsson és búvárrégész csoportja engedélyt kapott arra, hogy felszínre hozzon néhány palackot és megvizsgálja tartalmukat abban a reményben, hogy kiderül, honnan származik a rejtélyes hajó.

"Nagyon ritkán találni ilyen állapotú roncsot érintetlen rakománnyal" - mondta Magnus Melin búvárrégész, a csoport tagja a The Local svéd napilapnak. Marcus Lindholm tengerrégész az Aftonbladet svéd lapnak úgy vélte, hogy a hajó felépítése alapján az 1850-1870-es évekből való. Hogy megbizonyosodjanak erről, a rakodótérben lévő több száz felbontatlan palack némelyikének tartalmát kell megvizsgálni - tette hozzá.

Svédország Balti-tengeri vizei nagyon gazdagok hajóroncsokban. Áprilisban két 1600-as években épült hajóra bukkantak Stockholm vizeiben, amikor búvárok egy csónakverseny előkészítése céljából vizsgálták át a tengerfenéket. Júliusban Öland-szigeténél a Kronan nevű királyi hajó roncsában egy 340 éves sajtdarabra bukkantak régészek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Jerry Wilhelmsson/Baltic Underwater Explorers Facebook-oldala</i> <br /><i>Jerry Wilhelmsson/Baltic Underwater Explorers Facebook-oldala</i> <br /><i>Jerry Wilhelmsson/Baltic Underwater Explorers Facebook-oldala</i> <br /><i>Jerry Wilhelmsson/Baltic Underwater Explorers Facebook-oldala</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár