2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerika választ: amikor csak néhány szavazat döntött

2016. november 8. 08:25

A két héttel ezelőtti közvélemény-kutatások adatai szerint a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton megnyugtató, Donald Trumppal szemben közel 6-7 százalékpontos előnnyel várhatta a november 8-i amerikai elnökválasztást. Azonban amióta kiderült, hogy az FBI újraindította a nyomozást Clinton e-mailjeinek ügyében, az aspiránsok támogatottsága közötti különbség drasztikusan lecsökkent. Habár a nyomozás lezárult, és Clinton a legtöbb országos felmérés szerint minimálisan bár, de vezet, izgalmas és igen szoros elnökválasztásra számíthatunk. Nem először fordult elő ilyen az Egyesült Államokban – öt esetet mutatunk be, amikor tényleg csak néhány szavazaton múlt, hogy ki lett az USA végrehajtó hatalmának birtokosa.

Bush-Gore, 2000

Minden idők legvitatottabb elnökválasztási eredményét hozta a 2000-es, amelyet a republikánus George W. Bush nyert meg a demokrata Al Gore előtt. A legnagyobb meglepetést az okozta, hogy Gore több mint félmillióval több szavazatot kapott, mint Bush, az elektorok többségét mégis az egykori texasi kormányzó kapta.

A választás legnagyobb vitája kétségkívül az USA egyik délkeleti állama, Florida körül zajlott. Floridában olyan szoros lett az eredmény, hogy nem volt világos, melyik jelöltet kell támogatnia az állam 25 elektorának, holott tudták: aki megnyeri Floridát, az az elnökséget is bezsebeli. Győztest a kritikus szavazás után még egy hónapig nem lehetett hirdetni, ugyanis ennyi ideig tartott, amíg többször újraszámolták a jelöltekre leadott szavazatokat.

A szavazatok feldolgozásának előrehaladásával egyre inkább Bush tűnt győztesnek, majd Al Gore, de sokáig fej-fej mellett állt a két jelölt. Az eredmény szerint Bush hajszállal nyert, így Gore-nak nem maradt más választása, újraszámlálást kért, amivel ötszáz szavazatra csökkent a kettejük közötti különbség. Az idegörlő vitát végül a Legfelsőbb Bíróság döntötte el, amikor véget vetett az újraszámlálásoknak, kimondva azok alkotmányellenességét, ezzel az Egyesült Államok 43. elnöke George W. Bush lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
James A. GarfieldA Hayes-adminisztrációJohn Quincy Adams és Andrew Jackson

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár