2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerzetes által megátkozott középkori kutat találtak Liverpool mellett

2016. november 7. 16:14

Egy különleges középkori vízforrásra bukkantak Liverpool közelében: az elég jó állapotban maradt, Szent Annáról elnevezett kutat a források szerint évszázadokkal ezelőtt többek között a „bűnök lemosására” (a bűnöktől való jelképes megtisztulásra), a szem- és bőrbetegségek gyógyítására használták a középkori angolok. A legenda szerint a kutat elátkozta egy apát az 1500-as években, és több rejtélyes haláleset is köthető hozzá.

„A Szent Anna-kút teljesen be volt fedve a földdel, ám viszonylag jó állapotban került elő” – magyarázta a terület feltárását végző Historic England Heritage régésze, Jamie Quartermaine a Discovery Newsnak arról a középkori kútról, amelyet a napokban fedeztek fel az északnyugat-angliai Merseyside megyei Rainhill falucska és St Helens város Sutton nevű városrészének határán, egy magánterületen.

A vizsgálatok szerint a kutat helyi homokkőből építették, akárcsak a mellette lévő sekélyebb medencét, amelynek aljára lépcső vezetett le. Mint Quartermaine elmondta, a középkorban különleges tisztelet övezte Szent Annát (Szűz Mária édesanyját), és gyakran neveztek el róla szent kutakat. Hozzátette: Angliában a kultusza azonban csupán a 14. század vége felé terjedt el, így a vízforrás építésétt is a késő középkorra kell datálnunk. „A megfelelő évszázad megtalálása azért sem egyszerű, mert a legtöbb gyógyító hatásúnak vélt kútnak főként a 19. században találtak ki középkori múltat” – magyarázta Alexandra Walsham, a Cambridgei Egyetem munkatársa.

Miután a lépcsők segítségével a középkori zarándok leereszkedett a kút melletti medencébe, amely nem volt mélyebb 120 centiméternél, megmártózott a vízben, amely a padlón keresztül egy mára már elveszett kő vízvezeték segítségével érkezett a két méter mély kútból. Egy legenda szerint a Szent Anna-kút szerepet kapott a közeli kolostorbeli szerzetesi közösség eltűnésének történetében, amely a VIII. Henrik idei nagy kolostorbezárások időszakára esett, vélik az angol örökségvédelmi hivatal szakértői. A kolostornak kiterjedt birtokai voltak abban az időben, amelyekből jelentős jövedelem csordogált be.

A korabeli hagyomány szerint egy alkalommal maga Szent Anna fürdött a kútban, aminek köszönhetően a víz gyógyerejűvé vált, hatása főként a szem- és bőrbetegségekre terjedt ki. „A hely számos zarándokot vonzott, az ellátásukra egy háromszobás fogadó épült” – mondta Quartermaine. A helyi folklór szerint a 16. század első évtizedeiben a kút hovatartozását illetően határvita alakult ki a szerzetesközösség vezetője, Delwaney atya és Hugh Darcy, a szomszédos birtok intézője között. Egy nap mindketten a kút mellett álltak, amikor Delwaney megjövendölte, hogy a vita hamarosan okafogyottá lesz. Két nappal később megjelentek a király emberei, és nem csupán a kutat, de a szerzetesi közösség épületeit is birtokba vették.

Az atya azonnal megértette, hogy Darcy keze van a dologban, ugyanis az intéző igencsak jól ismerte az uralkodó küldötteit. „Összeszorított fogakkal és az elfojtott harag kiváltotta fehérre vált arccal” egy átok csusszant ki ajkai szeletéből (vélhetően a kútra értve) – jegyezte le az évszázados legendát 1877-ben a helyi hírlap, a St. Helens Leader. Darcy – mint ahogy Delwaney atya még aznap megjósolta – egy évvel és egy nappal az incidenst követően meghalt. Ám még mielőtt ez bekövetkezett volna, az intézőt egy sor veszteség érte. Három hónappal az átok után egyetlen fia és örököse rejtélyes körülmények között elhunyt, később pedig súlyos financiális problémái adódtak. Egy éjjeli ivászatot követően Darcy egyszer csak eltűnt, később pedig holtan találták: a nyaka ki volt törve.

A széles körben ismert történet ellenére a kút igen népszerű maradt, és még a 19. században is számos zarándok kereste fel, ám később a feledés homálya és néhány centiméteres földréteg borult rá. A szakértők terve szerint – a birtokosok engedélyével – a Szent Anna-kutat egy fából készült szegély fogja körbevenni, hogy megvédjék a mezőgazdasági tevékenységektől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár