2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Másolatokra cserélik a prágai Károly híd megsérült szobrait

2016. november 16. 15:55 MTI

Másolatra cserélik a prágai Károly híd azon barokk szobrait, amelyeket nagyon megviseltek az időjárás viszontagságai, nehogy a sérülések gyógyíthatatlan sebeket okozzanak az értékes történelmi és képzőművészeti műemlékeken - közölte a Právo című cseh napilap.

A 14. századi Károly hidat, amely Európa egyik legrégibb kőhídja és Prága világszerte ismert nevezetessége, jelenleg harminc, cseh homokkőből készült szobor, illetve szoborcsoport díszíti, amelyek azonban nem egy időben kerültek a helyükre, így állapotuk is eltérő. A négy legrégibb szobor a 17. századból való.

Eddig - a 20. század folyamán - nyolc szobrot pótoltak másolattal, míg az eredeti alkotások védett helyekre, múzeumba kerültek. Jövőre két, 2018-ban pedig egy további szobrot cserélnek ki másolatra.

"A Prágai Galéria célja, hogy a köztereken egészen addig megtartsa az eredeti alkotásokat, amíg nem fenyegeti őket semmiféle veszély. Az eredeti alkotásokat csak akkor cserélik le másolatokra, ha veszélybe kerültek" - mondta a lapnak Marie Foltynová, a Prágai Galéria köztéri szobrokért felelős kurátora. A kevésbé sérült szobrokat, amennyiben lehetséges, esetenként felújítják.

A jövő év folyamán azonban múzeumba kerül Ferdinand Maximilián Brokof 1712-ben készült Ferrarai Szent Vince- és Szent Prokop-szobra, illetve ugyanennek az alkotónak az 1710-ben készült Borgiai Szent Ferenc-szobra. A másolatok elkészítése már folyamatban van.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár