2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fémtolvajok elsüllyedt II. világháborús hadihajókat tüntettek el a tengerfenékről

2016. november 17. 09:20 MTI

A második világháborúban elsüllyedt három-három brit és holland, valamint egy amerikai hadihajó tűnt el rejtélyes módon Jávai-tengeri hullámsírjából. A The Guardian brit napilap szerint fémtolvajok szentségtelenítették meg a tengeri hadisírokat.

Valamennyi hajó az 1942 februárjában vívott Jáva-tengeri ütközetben veszett oda, a japán császári haditengerészet és az amerikai, holland, brit és ausztrál hajóhad közötti csatában több mint kétezren vesztették életüket. Az ütközet 75. évfordulója jövőre lesz, ebből az alkalomból expedíció utazott a térségbe, hogy felvételeket készítsen a De Ruyter, a Java és a Kortenaer nevű holland hadihajók maradványairól. Két hajónak azonban csak a hűlt helyét találták, és a harmadik nagy részét is elbontották. A holland védelmi tárca közleményében azt írta, hogy vizsgálják a hajók rejtélyes eltűnését. "Egy hadisír megszentségtelenítése súlyos bűncselekmény" - hívták fel a figyelmet.

A The Guardian az expedíció jelentése alapján azt írta, hogy az Exeter nevű brit cirkáló és az Encounter nevű romboló is szinte teljesen eltűnt. A tengerfenékről készült 3D-s felvételek szerint helyükön "hatalmas űr tátong". A 100 méter hosszú Electra romboló roncsának egy része megmaradt. A Perch amerikai tengeralattjárót, amelynek legénysége japán fogságba esett, teljes egészében elvitték helyéről.

A brit védelmi tárca elítélte az "emberi maradványokat tartalmazó hajóroncsok háborgatását", az eset kivizsgálására kérte az indonéz hatóságokat, és arra, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket a további hasonló esetek megelőzésére. Szakemberek szerint a hajóroncsok kiemelése hatalmas műveletet igényel. A hajók mintegy 100 kilométerre Indonézia partjaitól, 70 méter mélyen voltak a tengerben. Kiemelésükhöz hatalmas darukra lenne szükség és hosszú ideig eltartana, ami nem maradhatna észrevétlenül - vélekedtek.

Nem akart hinni a szemének, amikor meglátta a szonárfelvételeken, hogy apja hadihajója helyén csak egy üreg tátong - idézte Theo Doormant, a Jáva-tengeri ütközetet vezető legendás holland ellentengernagy, Karel Doorman fiát a BBC News. A 82 éves Theo Doorman, aki részt vett az expedícióban, hangoztatta, hogy nagyon szomorú. "Nem vagyok mérges, az nem vezet semmire. Csak szomorú. Évszázados szokásjog, hogy a tengerészek hullámsírjait nem háborgatjuk. Itt azonban ez történt" - mondta. Az elsüllyedt hajók illegális kiemelése alapanyaguk, az acél, az alumínium és a réz miatt manapság mindennapossá vált. Az Indonéziát, Szingapúrt, Malajziát övező tengerek több száz hajó és tengeralattjáró hullámsírjaként szolgálnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ezen a 3D-s felvételen a tengerfenék látszik a HMS Exeter eltávolítása utánaA HMS Encounter 1938-ban <br /><i>Fotó: Imperial War Museum</i>A HMS Exeter Plymouthba érkezik 1940 februárjában <br /><i>Fotó: Hulton Getty</i>A HMS Repulse 1926-ban <br /><i>Fotó: PA Archive</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár