2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ilyenek voltak belülről Szarajevó ostromának hétköznapjai

2016. november 18. 10:15 MTI

Háborús élményeket kínál egy bunkerszálló Szarajevóban, ahol a vendégeket villany, vezetékes víz és fűtés nélküli szobákban szállásolják el. A vendégek az ostrom alatt evett ételeket is megkóstolhatják. A délszláv "háborús élményre" nagy a kereslet.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió balkáni irodájának helyi beszámolója szerint a délszláv háború hangulatához hozzájárul, hogy a háborús szállóba látogatókat golyóálló mellényben és katonai egyenruhában fogadja a szálloda tulajdonosa, majd egy halványan pislákoló villanykörtével megvilágított szobába vezeti. Az áramot autóakkumulátor biztosítja.

Az egyedi élményhez hozzájárul, hogy a szobák ablakának - bombázásban kitört - üvegét műanyagzsákkal pótolták, amikor lemerül az akkumulátor vagy egyszerűen csak spórolni akarnak, akkor pedig gyertyával kell világítaniuk. A vendégek nem kényelmes ágyakban, hanem matracokon alszanak és egész éjszaka robbanások hangját hallják.

A szálló egy olyan épületben található, amely a háború idején megsérült és azóta sem újították fel. A vendégek a bunkerben úgy élhetnek, ahogy a civilek a háború idején, egyetlen vigaszuk az lehet, hogy sem a saját, sem a családjuk élete nem forog veszélyben és éhezniük sem kell, valamint bármikor szabadon távozhatnak.

A boszniai szerb hadsereg 46 hónapon, azaz 1425 napon át tartotta ostrom alatt Szarajevót, ez idő alatt a 380 ezres lakosság víz, áram, fűtés és elegendő élelem nélkül élt. A vendégek az ostrom alatt evett ételeket is megkóstolhatják, ám a legtöbben elutasítják a száraz tésztából, tejporból, rizsből, cukorból és sóból, valamint a borjúkonzervnek álcázott kutyaételből álló menüt - mondta a 25 éves Arijan Kurbasic, a hostel tulajdonosa az al-Dzsazírának. Az 1992-1995-ös boszniai háború idején több mint százezren vesztették életüket, és több mint egymillióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Fotó: Sarajevo Siege Tour (Facebook)</i> <br /><i>Fotó: Sarajevo Siege Tour (Facebook)</i> <br /><i>Fotó: Sarajevo Siege Tour (Facebook)</i> <br /><i>Fotó: Sarajevo Siege Tour (Facebook)</i> <br /><i>Fotó: Sarajevo Siege Tour (Facebook)</i> <br /><i>Fotó: Sarajevo Siege Tour (Facebook)</i> <br /><i>Fotó: Sarajevo Siege Tour (Facebook)</i> <br /><i>Amel Emric, AP</i> <br /><i>Amel Emric, AP</i> <br /><i>Amel Emric, AP</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár