2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Beletúrtak egy dán püspök 17. századi ürülékébe

2016. november 23. 11:01

A dániai Aalborg múzeumában már közel nyolc évtizede tárolnak egy dobozban egy törött üveget, amelynek tartalma nem más, mint egy 17. századi dán püspök ürüléke. A becses bélsár most mikroszkóp alá került, amiből kiderült, hogy az egyházi elöljáró előnyben részesítette az egzotikus ételeket, írta a BBC.

Az aalborgi egyházi vezető megmaradt ürülékére 1937-ben bukkantak rá, miközben egy régi püspöki kastélyt tártak fel. A kutatások szerint a lelet Jens Bircherod püspökhöz tartozhatott, aki 1694 és 1708 között lakta az épületet, mondta Jette Linaa, a helyi Moesgaard Múzeum munkatársa.

A püspök a Dán Királyság középső részén található Fyn szigetről (az ország harmadik legnagyobb szigete) származott. A sziget lakói akkoriban többek között arról voltak híresek, hogy előszeretettel fogyasztották a mongol törzsek által Ázsiából Európába behozott, ma leginkább a diétázók által előnyben részesített hajdinát. Ezzel szemben Dánia legészakibb csücskében található Aalborg városában (Fyntől mintegy 200 kilométerre) főként zabkása, káposzta, sertés- és marhahús került az asztalra.

A püspöki ürülék átvizsgálása során a hajdina mellett fügére, szőlőre és borsra, valamint egyéb diófélékre és bogyós gyümölcsökre utaló nyomokat fedeztek fel. „Ezek alapján kijelenthető, hogy Jens Bircherod a felsőbb társadalmi rétegek közé tartozott” – magyarázta Linaa.

A püspöki toalett titkai

A múzeum egyik raktárában éppen a 15-17. században élő dánok városokba költözési szokásait bizonyító tárgyakat vizsgálta Linaa és társa, Christian Vraengmose, amikor rábukkantak egy dobozkára. Az egykoron Aalborg közepén található püspöki kastélyt a harmincas években teljesen lebontották, a helyén pedig egy új teret alakítottak ki. A közben feltárt épületből származó leleteket a múzeumba szállították. Amikor kinyitották a dobozt, megtalálták a szokatlan tartalmú, törött üveget, amely a kastély latrinájából származott.

A széklet mellet egyébként a hollandiai Delft városából származó porcelán korsókra, tálakra, valamint üvegpoharakra is bukkantak. A régészek szerint a következő feladat az lesz, hogy pontosan meghatározzák, pontosan kik és hányan laktak a 17-18. század fordulóján a püspök, annak felesége és gyermekei mellett kastélyban. Emellett még további két latrina is vár az aalborgi kutatókra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A latrina egy 1937-es felvételenA latrinában megtalált porcelánedények

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár