2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hétezer éves kamaszlány sírját találták meg Szarvason

2016. december 8. 16:29

A neolitikumból származó, mintegy 7 ezer éves sírra bukkantak Szarvason az Alföldvíz Zrt. által folytatott munkálatok során. A régészek szerint egy, a tiszapolgári kultúrához tartozó, fiatal lányt rejtett a sír, amelyben különleges gyöngyökre is rábukkantak a szakemberek, számolt be a hírről a Beol.hu.

Az Alföldvíz Zrt. szakemberei vízvezetéket cserélnek Szarvas egyik részén, és az árok aljáról került elő a lelet — nyilatkozta a Beol.hu-nak Szarka József, a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum régésze. Szarka kiemelte, a kultúra népei vesszőfonatra tapasztott, vert falú házakban laktak. Otthonaik akkorák voltak, mint egy klasszikus parasztház, és azok közelében a családi, egészen pontosan nagycsaládi temetőkben temették el halottaikat. Ismerték a földművelést, de az állattartás volt jellemző a gazdálkodásukra, illetve fontos volt a halászat és a vadászat is. Ezt példázza, hogy rengeteg kagylóhéj is kerül elő az ásatásokon. A kagylót szintén fogyasztották. Szarvason is sok kagylóhéj látható a vízvezeték ásása során kitermelt földben.

A konkrét lelettel kapcsolatban a régész kifejtette, egy kamaszkorú lány sírjára bukkantak, akit a jobb oldalára fektetve, valószínűleg enyhén zsugorított, alvó pózban temettek el, de ezt csak a gerincoszlop ívéből lehet sejteni, ugyanis egy korábbi vízvezeték fektetésekor lábait már elpusztíthatták.

Mellette nagyméretű a Földközi-tengerben őshonos spondylus (osztriga) héjból faragott gyöngyök voltak. Két hengeres gyöngyöt a felkar közepe táján helyeztek el mindkét oldalon. Ezek vagy a ruhára voltak varrva, vagy a hajba fűzték, de az is lehet, hogy egy kendőre, vagy halotti lepelre erősítették annak idején. Az arca előtt egy kettős csonka kúp, úgynevezett bikónikus formájú spondylus gyöngy volt, mely szintén egy kendőn, vagy a hajon lehetett eredetileg. A kezei a mellkason voltak összekulcsolva, mintha tartana valamit, talán egy virágcsokorral a kezében temették el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár