2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt John Glenn, az első amerikai űrhajós, aki megkerülte a Földet

2016. december 9. 09:59 MTI, Múlt-kor

Meghalt John Glenn asztronauta, aki az amerikaiak közül elsőként kerülte meg a Földet űrhajóján - jelentette be a nevét viselő tanulmányi intézmény szóvivője. Glenn 95 éves volt, egy ohioi kórházban hunyt el helyi idő szerint csütörtök délután. Nevezetes útját 1962-ben tette. Ő volt a harmadik amerikai az űrben. Háromszor kerülte meg a Földet. 1998-ban, 77-éves korában még egyszer visszatért, és a Discovery űrrepülőgépen utazott. Mielőtt űrhajós lett volna, ő volt az Egyesült Államok egyik legjobb berepülő pilótája. Glenn 1974-től 1999-ig szenátor volt, 2012-ben Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államok legmagasabb, civileknek adható elismerésével, az Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki.

Az űrverseny első szakaszában a Szovjetunió volt fölényben: ők küldték az első műholdat a világűrbe és Jurij Gagarin személyében szovjet állampolgár járt első emberként a világűrben. Az "űrsokk" után John F. Kennedy amerikai elnök azt tűzte ki célul, hogy az Egyesült Államok hozza be lemaradását és a Holdon az első ember már amerikai legyen.

A cél érdekében óriási erőforrásokat mozgósítottak az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA vezetésével. A Holdhoz vezető hosszú út első állomása az 1958. október 7-én (szinte napra pontosan egy évvel a szovjet szputnyik fellövése után) indult Mercury program volt. Célként azt tűzték ki, hogy űrhajóval embert juttassanak a világűrbe; megvizsgálják, hogyan képes az emberi szervezet a kozmoszhoz alkalmazkodni és végül hogy az űrhajót és utasát biztonságosan visszahozzák a Földre. A programban részt vevő hét űrhajóst 1959 áprilisában választották ki több mint ötszáz önként jelentkezőből.

Mindannyian tesztpilóta végzettségű, 40 évnél fiatalabb, 180 centiméternél alacsonyabb és mérnöki képesítésű férfiak voltak, legalább 1500 óra repülési idővel hátuk mögött. Az első kísérletek során üres kabint küldtek a világűrbe, majd egy csimpánzt. 1961. május 5-én Alan Shepard végrehajtotta az első űrugrást, azaz a rakéta elérte a világűrt, de nem állt Föld körüli pályára, ezt július 21-én megismételte Virgil Glissom.

Az első amerikai űrhajós, aki körberöpülte a Földet, John Glenn lett. Az ohiói születésű Glenn a második világháborút és a koreai háborút is vadászpilótaként harcolta végig, egyszer 205 lyukkal az oldalán hozta vissza a bevetésről repülőgépét. 1957-ben egy szuperszonikus vadászgéppel ő hajtotta végre az első transzkontinentális repülést, a Los Angeles és New York közötti utat 3 óra és 23 perc alatt tette meg.

John Glenn három év kiképzés után, 1962. február 20-án indult küldetésére. Friendship-7 nevű kúp alakú, 3,4 m magas, alsó felén 1,9 m széles, 1.350 kg tömegű űrhajóját Mercury Atlas 6-os rakéta állította Föld körüli pályára. Glenn 4 óra 56 perc alatt háromszor kerülte meg a Földet, 28.238 km óránkénti sebességgel. A harmadik kör után a földi irányító központ műszerei hibát jeleztek, ezért Glenn parancsot kapott a külső hővédő pajzs ellenőrzésére, de mindent rendben talált. Az űrhajó rendben le is szállt, nem a szárazföldre, mint a szovjetek, hanem az óceánra.

A földet, pontosabban vizet érés pillanatától John Glenn nemzeti hős lett. Számos kitüntetést kapott, Amerika-szerte iskolákat, utcákat neveztek el róla. 1965-ben befejezte katonai szolgálatát és politikusi pályára lépett. 1974 után négyszer választották meg Ohio állam szenátorának, a washingtoni törvényhozásnak 1999-ig volt tagja. 1988. október 29-én, 77 évesen a Discovery űrrepülőgéppel ismét a világűrben járt, a küldetés célja az volt, hogy tanulmányozhassák az űrutazás hatását az öregedő szervezetre - így ö lett a legidősebb ember, aki valaha a világűrben járt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár