2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétezer éves marhahúslevesre bukkantak egy kínai sírban

2016. december 20. 09:24

Különös leletegyüttes került elő egy, a Csou-dinasztiából származó kínai sírból: egy adagedényben jól megőrződött, a vizsgálatok szerint bizonyára megfőzött szarvasmarha mellső lábszárának csontjaira bukkantak a kínai régészek. Természetesen akár egy ősi „pörköltről” is szó lehet, azonban sáros vízzel teli edényben lévő maradványok miatt a kínai média azonnal levest emlegetett.

Az előzetes elemzések a Kína Honan tartományának középső részéből előkerült, agyagból készült főzőedényt a Csou-dinasztia kezdetére helyezik, vagyis közel kétezer éves lehet. A december 13-án, egy ősi sírban feltárt lelet pikantériája abban rejlik, hogy a vizsgálatok szerint megfőzött, szarvasmarha-lábszárcsontokat rejtett az agyagtálban lévő sáros víz.

Vu Csecsien, Honan (Henan) tartomány kulturális és régészeti intézetének munkatársa elárulta, a különös leletre Hszinjang város mellett találtak. A jelenleg mintegy 7,3 milliós nagyváros egykoron a Csou-ház fővárosa volt. A régész elmondta, amint rábukkantak az állati csontokkal teli főzőedényre, rögtön továbbították a laborba, ahol a tüzetesebb vizsgálata még most is tart.

A sírban, amely a mellékletek alapján minden bizonnyal egy arisztokratáé lehetett, számos agyagedényt találtak. Vu szerint elképzelhető, hogy az edényt valóban étel tárolására alkothatták, úgy véli, a halott számára készült az egykoron bizonyára ízletesebb marhahúsleves. Ugyanakkor azt a lehetőséget sem zárja ki, hogy a halotti tor során levágott állat maradványaival van dolgunk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár