2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több mint 70 éve él házasságban egyik megmentőjével a magyar származású holokauszttúlélő 

2017. február 14. 15:06

Több mint 70 éve él házasságban az Auschwitzot túlélt magyar zsidó lány, valamint a megmentésében segédkező skót katona. John Mackay egy olyan alakulat tagja volt, amely zsidó rabokat mentett ki a Harmadik Birodalom végnapjaiban gyalogmenetben Auschwitzból Bergen-Belsenbe vonuló rabok közül. 

Az akkor húszéves Steiner Editen (Edith Steiner) kívül csak édesanyját nem küldték gázkamrába - olvasható a The Telegraph cikkében. A skót katona egy falusi községházán, a rabok felszabadulásának örömére rendezett ünnepségen figyelt fel a barátai által csak Eciként ismert lányra. A fiatal katona túl félénk volt ahhoz, hogy oda merjen menni Edithez. Egy barátját küldte oda hozzá, ám a lány ragaszkodott ahhoz, hogy csak akkor fog táncolni, ha bátorságát összeszedve személyesen lép oda hozzá.

Mackay végül rászánta magát az egész későbbi életét meghatározó lépésre, 1946 júliusában pedig már az esküvőt is megtartották. Az azóta eltelt több mint hetven évben két gyermekük, hét unokájuk és öt dédunokájuk született. A házaspár szállodásként dolgozott, manapság pedig egy dundee-i öregek otthonában élnek. A feleség 92, a férj pedig 96 éves.

Lányuk, Sharon szerint a Székesfehérvár környékéről származó Editet családjával együtt 1944 nyarán deportálták Auschwitzba, de csak őt és édesanyját osztották be munkára. A többiek útja egyenesen a gázkamrába vezetett. Eci a táborban készített egy fésűt, valamint verseket is írt, amelyek azóta is megvannak. A németek a megállíthatatlan szovjet előrenyomulást látva a háború vége felé közeledve úgy döntöttek, a táborlakókat más lágerekbe telepítik át. Az őrök mindenkit lelőttek, aki nem tudta tartani a megfelelő tempót, de az 56-58 ezer rab közül végül mintegy 20 ezer eljutott a bergen-belseni koncentrációs táborba, amelyet a britek 1945 áprilisában szabadítottak fel, de voltak olyanok, mint Edit, akiknek sikerült megszökniük a halálmenetből.  

John a háború kezdetén az észak-afrikai Tobrukban fogságba esett, ahonnan egyik bajtársával együtt olasz egyenruhában szökött meg. Lánya szerint a szökését követően másfél éven át bujkáló Mackay az elsők között csatlakozott a Különleges Légi Szolgálathoz (Special Air Service, SAS). A házaspár a fiatal pároknak azt tanácsolja, legyenek romantikusak egész évben, ne csak Bálint-napon. Pamela Shaw, a házaspár lakhelyéül szolgáló öregek otthona egyik munkatársa szerint John egy igazi úriember, a pár pedig még mindig „drágámnak” szólítja egymást. A férfi egy évvel feleségét követően költözött be az idősotthonba. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A házaspár gyermekeikkel, Sharonnal és Peterrel

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár