2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

250 ezer éves kőeszközök mellett brit katonák italosüvegeinek százai kerültek elő egy ásatáson

2017. március 23. 15:03

Néhány héttel ezelőtt váratlan felfedezést tettek az Izraeli Műemlékvédelmi Hatóság egy, az Izrael központi területén található Ramla városa, valamint a Ben Gurion Nemzetközi Repülőtér közelében folyó feltáráson dolgozó kutatói.   

A régészek 250 ezer éves, a középső paleolitikumból származó kőeszközök mellett többek között több száz, az első világháborúból származó italosüveget is találtak, nem messze a brit katonák első világháborús szálláshelyeként szolgáló épülettől. Az ásatások a Netzer Sereni kibucban folytak, a 200-as autópálya építése munkálatainak részeként.

Ron Toueg, a feltárás vezetője kifejtette, hogy a brit katonáknak a mai Izrael területén történő első világháborús bevetésével kapcsolatos írott történelmi források általában száraz tényeket tartalmaznak, mint például a katonák száma, a támadás iránya és a csata kimenetele. „Ezen lelőhely felfedezése, valamint az itt talált leletek lehetőséget nyújtanak számunkra arra, hogy egy pillantást vessünk a történelem íratlan részére, és első alkalommal rekonstruáljuk a katonák mindennapi életét és szabadidős tevékenységét” – tette hozzá a kutató.

A régészek megtalálták egy barakk-ként használt épület alapjait, amelyet az oszmán időszakban mezőgazdasági célokra használtak, majd az első világháborúban a britek a katonák elszállásolására szolgáló épületté alakítottak. A kutatók többek között övcsatok, egyenruháról származó gombok és lovas felszerelések tucatjait találták meg a helyszínen, amelyek a brit katonák tulajdonát képezték. Az épület egy alkalommal lángra kapott és összedőlt, mindmáig tisztázatlan körülmények között. A romoktól pár méterre törött edények és evőeszközök mellett rengeteg, egykoron üdítő- , valamint szeszesital tárolására használt üveget is találtak. A szemétdombon talált hulladék mintegy 70 százalékát egykoron alkoholos italt tartalmazó üvegek törmelékei tették ki. 

Mint Brigitte Ouahnouna, az Izraeli Műemlékvédelmi Hatóság üvegekkel foglalkozó osztályának kutatója kifejtette: „Ez az első alkalom az izraeli régészet történetében, hogy több száz üvegpalack került elő egy brit katonai táborból. Érdekesség, hogy az üvegpalackokat, amelyek főként bort, sört, szódát és alkoholos italokat, többek között gint, likőrt és whiskey-t tartalmaztak, Európából hozták a táborban elszállásolt katonák és tisztek ellátására.”

A feltáráson megtalálták brit Királyi Légierő első világháború alatti elődje, a Royal Flying Corps egyik tisztjének tulajdonát képező lovaglópálca hegyét is. A lovaglópálcákat általában a rangidős tisztek használták a tekintély jelképeként. A feltárt pálcahegy ezüstből készült, és a légierő emblémája mellett  az RFC betűk is megtalálhatók rajta. Assaf Peretz, az első világháború időszakának kutatója szerint ez az első alkalom, hogy Izraelben ilyen tárgyat találtak.

Mint Sary Mark, Palesztina első világháború alatti brit megszállásának szakértője kifejtette, az Egyiptomi Expedíciós Erők Edmund Allenby tábornok vezetésével elfoglalták a Lod és Ramla környékén található területeket. Mielőtt benyomultak volna Jeruzsálembe, a hadsereget a régészeti ásatás helyszínén szállásolták el. A sereg mintegy 9 hónapon át időzött itt, mielőtt észak felé folytatták volna a terület meghódítását. Ez az első, Izraelben talált, hiteles bizonyíték, amely a brit katonák mindennapi életéről tanúskodik – tette hozzá a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár