2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pompás római mozaikok kerültek elő Dél-Franciaországban

2017. április 3. 09:44 Pallag Zoltán

Ucetia római városnak a közelmúltig csak a nevét ismerték a kutatók, illetve néhány mozaiktöredék árulkodott a hely egykori pompájáról. Most egy bentlakásos iskola építésének köszönhetően kerültek elő a település maradványai.

2016 októberében Philippe Cayn francia régész és kutatócsoportja, a Francia Megelőző Régészeti Kutatások Nemzeti Intézete (INRAP) szervezésében kezdett kutatásokat a helyszínen, a dél-franciaországi Uzès városában egy 4000 négyzetméteres területen. „Munkánkat megelőzően csak egy csak annyit tudtunk, hogy létezett egy Ucetiának nevezett római város, mert a nevét említi egy Nimes-i sztélé”, mondta a régész az International Business Times-nak.

A galériáért kattintson a képre

A város egykor Nimes fennhatósága alá tartozott és az i.e. 1. századtól a késő antikvitásig éltek benne emberek. Az elmúlt fél évben a város egykori központjában egy nagy négy szobás épületet tártak fel, amely az i.sz. 1. század végéig állhatott. Ez az épület egy igen látványos nagyméretű geometrikus mozaikot rejtett, amit állatok – bagoly, őz, sas, kacsa – képei díszítenek. A két másik szobának betonpadlója volt és festett falai. A mozaikos épülethez oszlopsor is csatlakozott, ami arra utal, hogy ez egy középület volt, de a régészek egyelőre nem vethetik el annak lehetőségét sem, hogy egy gazdag magánházzal van dolgok, ahol a tulajdonos a díszítmények pompájával szándékozott lenyűgözni az ide látogató vendégeket. A régészeti feltárást 2017 augusztusáig folytatni fogják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár