2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A megbékélés jegyében temetik újra a Lengyelországban elesett német katonákat

2017. április 7. 12:02 MTI

Csaknem 1800, a második világháborúban elesett német katona földi maradványait temették újra csütörtökön az északnyugat-lengyelországi Glinna faluban létesített katonai temetőben. A földi maradványokat egy 1990-ben kezdődött program keretében tavaly hantolták ki öt lengyelországi vajdaság területén.

A gyászszertartáson a tengermelléki vajdasági központban, Szczecinben akkreditált német tiszteletbeli konzul, a német szövetségi kormány által az első és második világháborús német hadisírok ápolásával megbízott Német Hadisírgondozó Népszövetség (VDK) képviselői, valamint a VDK megbízásából Lengyelországban a háborús tömegsírok feltárásával foglalkozó Emlékezet (Pamiec) alapítvány munkatársai vettek részt.

Lengyelország és Németország 1989-ben egyezett meg német katonai temetők létesítésében. Az Emlékezet alapítvány 1990 óta foglalkozik a német katonák lengyelországi temetőinek kialakításával és gondozásával, adatai szerint Lengyelországban félmillió német katona nyugszik tömegsírokban. Tizenhárom ilyen temetőt már létrehoztak, mások mellett a nyugat-lengyelországi Wroclaw, az északkelet-lengyelországi Elk és a közép-lengyelországi Torun körzetében. A glinnai német katonai temetőt 2006-ban avatták fel.

Lengyelország 1939-1945 közötti hitleri német megszállása több mint 2,7 millió lengyel és 2,7-2,9 millió lengyel zsidó áldozattal járt. A második világháború utáni lengyel-német megbékélés folyamata 1965 novemberében indult el, amikor a lengyel püspöki kar tagjai a 2. Vatikáni Zsinaton jelen lévő német püspököknek a kölcsönös kiengesztelődésre felhívó levelet nyújtottak át.

A megbékélés következő mérföldköve az 1989-es rendszerváltás idején Helmut Kohl akkori német kancellár és Tadeusz Mazowiecki, az első nem kommunista lengyel miniszterelnök történelmi találkozója lett a dél-lengyelországi Krzyzowában. A lengyel-német kiengesztelődésért akkor bemutatott szentmisén Kohl és Mazowiecki a béke jelével köszöntötték egymást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár