2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több mint félmillió eurót fizettek egy tízdukátos aranyérméért

2017. április 11. 10:27 MTI

Több mint félmillió euróért kelt el Prágában árverésen egy tízdukátos arany pénzérme. A szentvenceli tízdukátos ezzel a legdrágábban eladott cseh pénzérme lett. Az eddigi rekordot a Albrecht Waldstein 1630-ban vert tízdukátosa tartotta, amelyért tavaly 465 ezer eurót fizetett a vevő.

Az új rekord 550 ezer euró. A vevőnek, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra, az áron kívül még húszszázalékos árverési illetéket is fizetnie kell az 1937-ben vert érméért. A dukát arany pénzérme, amely egész Európában használatos volt az első világháború előtt. Egy dukát súlya 3,5 gramm, később 3,4909 gramm, de több dukátos érméket is kiadtak. Neve a latin herceg szóból ered.

A szentvenceli tízdukátosból 1937-ben mindössze 34 darabot készítettek, de a hivatalos nyilvántartásban csak néhány szerepel. A Prágában most eladott tízdukátost a cseh tulajdonos 2006-ban egy svájci árverésen szerezte meg mintegy 35 ezer euróért - mondta Jan Jelínek, a Macho&Chlapovic aukciósház képviselője újságíróknak az árverés után.

Az érme eredetiségét a cseh jegybank tulajdonában lévő két szentvenceli tízdukátossal való összehasonlítás, valamint a szlovákiai Körmöcbányán működő pénzverde archívumában lévő dokumentumok alapján ellenőrizték. A Macho&Chlapovic aukciósház egy 333 csehszlovák pénzérméből álló gyűjtemény darabjait bocsátja fokozatosan árverésre. A gyűjteményben számos értékes numizmatikai ritkaság van.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár