2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Wehrmacht-relikviák felbukkanása miatt átkutatják a német hadsereg összes laktanyáját

2017. május 8. 16:50 MTI

Átkutatják a német hadsereg (Bundeswehr) valamennyi laktanyáját, támaszpontját és egyéb telephelyét, mert egy terrorgyanús esettel összefüggésben a náci Németország hadereje, a Wehrmacht idejéből származó tárgyak kerültek elő - erősítette meg hétfőn a német védelmi minisztérium szóvivője a vizsgálatról szóló sajtóhíreket.

Boris Nannt a berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a Bundeswehr főfelügyelője, Volker Wieker utasítása alapján valamennyi szolgálati helyen ellenőrizni kell, hogy miként érvényesülnek a Bundeswehr "hagyományértelmezésére" vonatkozó szabályok.

A főfelügyelő a magát szíriai menedékkérőnek álcázó Franco A. ügyével kapcsolatban rendelte el a vizsgálatot, mert "Wehrmacht-ereklyéket" találtak a terrorgyanú miatt előzetes letartóztatásba helyezett főhadnagy szolgálati helyén, a franciaországi Illkirchben - a német-francia dandár egyik egységének támaszpontján -, valamint Donaueschingenben, a dandár egy másik egységének szolgálati helyén. A vizsgálat május 16-ig tart - mondta a szóvivő. Ursula von der Leyen védelmi miniszter a napokban az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a Wehrmacht "semmilyen módon nem alkotja a Bundeswehr hagyományainak részét". Sajtóhírek szerint a két laktanyában a többi között Wehrmacht-sisakokat és kitüntetéseket találtak. 

Franco A.-t április végén helyezték előzetes letartóztatásba. Az állam elleni súlyos, erőszakos bűncselekmény előkészítésével gyanúsított katona 2015 decemberében szíriai álnéven regisztráltatta magát menedékkérőként, és 2016 decemberében úgynevezett oltalmazotti státust kapott. Német sajtójelentések szerint 2013-ban egy franciaországi katonai akadémián nem fogadták el a tanulmányait záró dolgozatát, mert radikális jobboldali gondolatokat vetett papírra, ezért újra kellett írnia a munkát, a Bundeswehrnél pedig 2014-ben felfigyeltek szélsőséges jobboldali nézeteire, de nem tettek lépéseket.

A kettős életet élő katona az idén január végén elrejtett egy lőfegyvert a bécsi nemzetközi repülőtéren egy mosdóban, és amikor február elején megpróbálta magához venni, az osztrák hatóságok őrizetbe vették. Engedély nélküli fegyverviselés miatt indítottak eljárást ellene, és rövidesen szabadlábra helyezték. Azonban a férfitől vett ujjnyomatok ellenőrzése kimutatta, hogy szíriai oltalmazottként is szerepel a német nyilvántartásokban.

A Der Tagesspiegel című lap szerint egy "halállista" is előkerült, amelyen mások mellett Joachim Gauck volt államfő és Heiko Maas igazságügyi miniszter neve szerepel. A Hessen tartományi Offenbachból származó Franco A. mellett előzetes letartóztatásba helyezték egy feltételezett társát, egy 24 éves offenbachi fiatalembert is. A Der Tagesspiegel forrásai elmondták, hogy további gyanúsítottak is a hatóságok látókörébe kerülhetnek, ami felveti azt az eshetőséget, hogy terrorista sejtről van szó.

A magát szíriai menekültnek álcázó katona ügye újabb elem a Bundeswehr körüli botrányok sorában. A hadsereg legutóbb azért került a bírálatok kereszttüzébe, mert kiderült, hogy egy kiképzési központban megalázó informális beavatási eljárás alá vetették az újoncokat. Az ügyek súlyos feszültséget okoztak a Bundeswehr és a védelmi minisztérium kapcsolatában. Ursula von der Leyen hétfőn szokatlan módon egy nyílt levélben kritizálta a hadsereget, álláspontja szerint a Bundeswehrt mentalitásbeli és több szervezeti szinten vezetési gondok jellemzik. Több katonai érdekképviselet igazságtalanul általánosítónak minősítette és visszautasította a bírálatot. A Bundeswehrnél mintegy 170 ezer hivatásos katona és 10 ezer önkéntes szolgál. A német hadsereg jelenleg 16 külföldi küldetésben vesz részt, csaknem 3300 katonával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár