2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Picasso maga készített gyűrűt a múzsájának, engesztelésül egy hatalmas veszekedés után

2017. június 16. 14:09 MTI

Elárverezik a gyűrűt, amelyet Pablo Picasso tervezett és saját kezűleg készített szerelmének, Dora Maarnak engesztelésül egy nagy veszekedésük után. Dora Maar – maga is festő – fotográfus az 1920-as, 1930-as évek párizsi avantgárdjának fontos alakja volt. 

Az ékszer a Sotheby’s június 21-i londoni aukciójának tételei között szerepel, értékét 300-500 ezer font (106-176,5 millió forint) közötti összegre becsülik. A Dora Maar portréjával díszített gyűrűt Picasso az után készítette, hogy a párizsi Pont Neufön sétálva rettenetesen összeveszett a múzsájával.

A művész a nőt hibáztatta, amiért hagyta magát rábeszélni, hogy egyik alkotását elcserélje egy rubingyűrűre Maarnak. Az asszony dühében lehúzta az ékszert az ujjáról, és a Szajna vizébe dobta. Picassónak később lelkifurdalása támadt, és saját kezűleg készített egy gyűrűt a vízbe veszett helyett Dora Maarnak. A nő az 1997-ben bekövetkezett haláláig megőrizte az ékszert, amely most először szerepel árverésen. 

Dora Maar – maga is festő – fotográfus az 1920-as, 1930-as évek párizsi avantgárdjának fontos alakja volt. Picasso életébe 1936-ban lépett be, múzsája és modellje volt a festőnek, ő pedig fényképsorozatot készített róla, mialatt monumentális mesterművén, a Guernicán dolgozott a műtermében. Viharos és szenvedélyes kapcsolatuk 1943-ig tartott, amikor Picasso elhagyta egy másik nőért, Francois Gilot-ért, aki 20 évvel volt fiatalabb Dora Maarnál és 40 évvel a mesternél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Dora Maar

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár