2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az év egyik legnagyobb történelmi játékát rendezik jövő hétvégén a Diósgyőri várban

2017. július 21. 13:15

Magyarország egyik legnagyobb történelmi játékának ad otthont jövő héten a Diósgyőri vár, melyen a családok és a történelem szerelmesei is izgalmasabbnál izgalmasabb programokra számíthatnak. A XVIII. Középkori Forgatagon valósághű viadalok, nagyszabású fáklyás felvonulás, számos hagyományőrző csapat bemutatója és a néhány éve rekonstruált Diósgyőri vár udvartartása várja a látogatókat.

Július 29-30. között rendezik meg a Diósgyőri várban és a mellette fekvő Lovagi Tornák Terén az ország egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező történelmi játékát, a Középkori Forgatagot. Az időutazásra hívó, egész hétvégén át tartó rendezvényen minden igényt kielégítő, egész napos szórakozást kínáló programmal készülnek a szervezők.

A történelmi hűség igényével 2014-ben rekonstruált és azóta is ebben a szemléletben bővülő Diósgyőri vár autentikus környezetet kínál ahhoz, hogy a látogatók betekintést nyerjenek egy középkori vár mindennapjaiba. A Középkori Forgatag során a vár és környezete megtelik élettel, mutatványosok, lovagok, apródok, táncosok, mesteremberek, udvari bolondok, pékmesterek foglalják el évszázadokkal korábbi helyeiket, és természetesen a trón sem marad üresen, tiszteletét teszi a királyi pár is.

A középkori világ megidézését látványos történelmi elődadások, lovagi tornák és fegyveres bemutatók teszik teljessé. A Középkori Forgatag fényét olyan neves, korhű kosztümökben felvonuló hagyományőrző csapatok emelik, mint a Visegrádi Szent György Lovagrend, a Vermes törzs, a Kaposvári Fekete Sereg Lovagrend és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend. A valósághű viadalokra vágyó látogatóknak a Buhurt Arénát érdemes felkeresniük, ahol páncélos lovagok „full kontakt” küzdelmét izgulhatják végig. A Lovagi Tornák Terén és a vár környékén zajló csatározások – melyeken az ágyuk és a fegyverek sem maradnak némák – éjszakába nyúlóan is folytatódnak, hogy szombat este pirotechnikai eszközökkel felejthetetlenné varázsolt éjszakai csatajelenteben csúcsosodjanak ki.

A Középkori Forgatag szervezői kiemelt figyelmet fordítanak a látogatók bevonására is: a szekértábor számos programja mellett középkori játszótér, íjászat, bajvívó iskola és játékos apródi viadalok is várnak a vállalkozó kedvű kicsikre és felnőttekre.

A Középkori Forgatagon a magyarországi hagyományőrzés két jelentős alakja is felvonul: Krekács Zoltán a korabeli uralkodók és főurak kedvelt szabadidős tevékenységét, a lovassolymászatot idézi fel; a modernkori lovasíjászat megteremtője - Kassai Lajos - pedig egyedi képességeit a Lovagi Tornák Terén is bizonyítja.

A Középkori Forgatagra a komplex jegyek a helyszínen és a Diósgyőri vár honlapján a felnőttek számára 2 500 Ft-os, gyermekek számára 1 500 Ft-os áron kaphatóak. Az éjszakai lovagi tornára 1 600 Ft-os és 1 200 Ft-os áron válthatóak felnőtt és gyermek belépőjegyek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár