2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számítógépes szövegelemzéssel oldották meg a Lincoln nevével ellátott híres levél rejtélyét

2017. július 21. 14:27 MTI

Egy régi rejtélyt oldott meg brit törvényszéki írásszakértők egy csoportja: az amerikai polgárháború idején Abraham Lincoln által írt híres levelet nem az elnök, hanem titkára, John Hay írta.

A Manchesteri és a Birminghami Egyetem szakemberei a Lincoln-rejtélyt ugyanazzal a technológiával oldották meg, amellyel annak idején leleplezték, hogy J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek írója Robert Galbraith álnéven írt detektívregényt.

1864 novemberében Lydia Bixby levelet kapott Abraham Lincolntól, amelyben az amerikai elnök arról tájékoztatta őt, hogy fiai elestek a polgárháborúban. Az angolnyelv-történelem egyik legmívesebbnek tartott levele írójának kilétét régóta vitatták, és történészek régóta úgy vélték, hogy John Hay, Lincoln titkára írta azt. Mivel mindkét férfi régóta halott, kevés esély volt a dilemma megoldására.

A Digital Scholarship in the Humanities című folyóiratban közzétett tanulmányukban a brit kutatók közölték, hogy az általuk használt technológia szinte egyértelműen kimutatta, hogy Hay írta a levelet.

A szakemberek számítógép segítségével nyelvi formák motívumait keresték, és elemezték a két férfi által írt szövegek igen rövid részleteit. Lincoln és Hay 500-500 szövegét vizsgálták, mielőtt a Lydia Bixbynek írt levelet elemezték volna.

Az elemzés "majdnem 90 százalékos bizonyossággal Hayt azonosította, mint a levél szerzőjét - olvasható a Physorg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Bixby-levélAbraham Lincoln amerikai elnök két titkára, John Nicolay és John Hay (jobbra) társaságábanJohn Hay, a levél valódi szerzője

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár