2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dalí hatvan művét láthatja élőben a magyar közönség

2017. július 28. 09:57 MTI

Salvador Dalí több mint hatvan alkotását, grafikákat, litográfiákat, rézkarcokat, kisplasztikákat láthat a közönség a szegedi Reök-palotában ma nyíló kiállításon. Külön teremben mutatják be a művész feleségével, Galával közösen kiadott szakácskönyvéhez készült képeket. 

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a kiállítás gerincét a katalán mester hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években készített alkotásai adják. A képek ízelítőt adnak a szürrealista művészről és a "Dalí-jelenségről".

A szecessziós palota legnagyobb termében Salvador Dalí különböző sorozataiból látható válogatás, az egy-két kiválasztott grafika a művész sokoldalúságáról nyújt képet a látogatóknak. Szerepelnek a művek között lovak vagy a kozmosz inspirálta művek és az Énekek énekéhez rajzolt illusztrációk is. Külön teremben mutatják be a művész feleségével, Galával közösen kiadott szakácskönyvéhez készült képeket. A tárlaton szerepelnek Dalí legismertebb festményeiről készített szignált, művészi reprodukciók, melyek mellett látható több, a képek ihlette kisplasztika is.

Kiállítanak néhányat az alkotó dísztálaiból, melyeket a limoges-i porcelánmanufaktúrával együtt készített. A tárlatot Václav Chochola cseh fotóművész Dalít a hatvanas években megörökítő sorozata zárja, melyet Josef Nalepa szobrászművész a mestert ábrázoló bronzportréja egészít ki. A megnyitásának tizedik jubileumát ünneplő Regionális Összművészeti Központban idén a Dalí-tárlat lesz a harmadik világhírű alkotó műveiből nyíló kiállítás. Az év elején Jan Saudek fotográfiáit, majd az elmúlt hónapokban Alfons Mucha műveit csodálhatta meg a közönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár